HOME / Novosti /
Industrijsko-obrtnička škola Šibenik najbolja u primjeni ECVET-a

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik najbolja u primjeni ECVET-a

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik pobjednica je natječaja za projekte međunarodne mobilnosti učenika s najuspješnijom primjenom Europskog kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET), koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe EU-a. Za postignuti uspjeh šibenska će škola biti nagrađena prijenosnim računalom.

 

Iz prvonagrađene Industrijsko-obrtničke škole Šibenik u mobilnosti s primjenom ECVET-a sudjelovala su ukupno 23 učenika  (zanimanja: instalater grijanja i klimatizacije, automehatroničar, tehnički crtač, brodomehničar i autolimar). Prije polaska na mobilnost s partnerima iz Njemačke, Austrije i Španjolske su definirali su ishode učenja. Tijekom mobilnosti su učenike, koji su vodili dnevnike prakse, pratili mentori u poduzećima i strukovnim školama. Nakon mobilnosti učenicima su priznati ishodi učenja te im je unesena odgovarajuća ocjena u predmet Praktična nastava i u odgovarajuće strukovne predmete, ovisno o zanimanju. Osim toga, stručna praksa obavljena u inozemstvu priznata im je kao dio obavezne praktične nastave u Hrvatskoj te su učenici oslobođeni dijela ljetne prakse.

 

Na ECVET-ovu natječaju drugo i treće mjesto osvojile su Škola za medicinske sestre Vrapče te Strukovna škola Đurđevac. I ove su dvije škole svojim učenicima - uz pomoć programa Erasmus Plus - omogućile da znanja, vještina i kompetencije koje su učenici stekli tijekom boravka u u inozemstvu postanu sastavni dio njihove kvalifikacije u Republici Hrvatskoj.

 

Dodjela nagrada održat će se 15. studenog 2019. u Zagrebu na događanju pod nazivom Inspiriraj se! #BudiErasmusPlusGeneracija.

 

ECVET je europski alat za prijenos, prikupljanje i priznavanje ishoda učenja stečenih tijekom međunarodne mobilnosti s ciljem povećanja učeničke konkurentnosti na tržištu rada. U brzorastuću ECVET zajednicu u Hrvatskoj trenutno je uključeno preko 70 škola. Prema podacima sa zadnjeg natječaja 2019. godine čak 73% odobrenih projekata planira koristiti ovaj europski alat.

datum objave: 17.10.2019.