Iznesite mišljenje i prijedloge i sudjelujte u kreiranju budućnosti Europe!

Europska unija poziva sve građane da se uključe u oblikovanje budućih politika i prioriteta Europske unije sudjelovanjem u Konferenciji o budućnosti Europe. Riječ je o digitalnoj platformi putem koje građani mogu iznijeti svoje mišljenje čime se demokratski omogućuje svima da sudjeluju u kreiranju budućnosti Europe.

 

Ovo je prigoda za sve pojedince da razmislite o tome kakvu budućnost žele za Europsku uniju i da o tome iznesu mišljenje i daju prijedloge. Europski parlament, Vijeće i Europska komisija žele saslušati Europljane i Europljanke i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Očekuje se da će se u okviru konferencije do proljeća 2022. donijeti zaključci i pružiti se smjernice o budućnosti Europe.

 

Sudjelovati mogu svi europski građani i građanke, a središnju ulogu imaju mladi. Također pojedinci i organizacije - europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilno društvo i druge organizacije mogu se ako žele uključiti organizacijom događanja.

 

Održavat će se i europski paneli građana i građanki na kojima će se raspravljati o različitim temama. Bit će reprezentativni u pogledu zemljopisnog podrijetla, roda, dobi, socioekonomskog podrijetla i/ili razine obrazovanja.

Središnje mjesto za sve ove aktivnosti - iznošenje ideja, prijedloga, sudjelovanje u raspravama i prijavu događanja je višejezična digitalna platforma Konferencija o budućnosti Europe.

 

Na fotografiji otac s djecom u naručju

 

Plenarne skupštine konferencije – osiguravat će da se o preporukama nacionalnih i europskih panela građana i građanki, grupiranih po temama, raspravlja bez unaprijed određenog ishoda i bez ograničavanja djelokruga na unaprijed utvrđena područja politika.

Plenarna skupština se sastoji od predstavnika i predstavnica iz Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije, kao i iz svih nacionalnih parlamenata koji će biti ravnopravno zastupljeni te građana i građanki. Odbor regija, Gospodarski i socijalni odbor, socijalni partneri i civilno društvo također će biti zastupljeni. U rasprave o međunarodnoj ulozi EU-a bit će uključen visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Mogu biti pozvani predstavnici i predstavnice ključnih dionika. Izvršni odbor sastavljat će i objavljivati zaključke plenarne skupštine konferencije.

 

Sudjelovanje građana i građanki Europske unije od neprocjenjive je vrijednosti za konferenciju o budućnosti Europe. Pozivamo sve naše korisnike da se aktivno uključe. Budućnost je u vašim rukama! Neka se vaš glas čuje!

 

#TheFutureIsYours

datum objave: 10.06.2021.