Kako si? SOS-linija za mentalno zdravlje

Kada im je pandemija koronavirusa poremetila planove u provođenju izbornog kolegija iz kliničke psihologije koji je uključivao posjete ustanovama za pružanje psihološke pomoći diljem Hrvatske, 18 je studenata psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić kriznu situaciju okrenulo u društveno koristan angažman. Postali su virtualni savjetovatelji na braniku mentalnog zdravlja građanima pogođenih pandemijom koronavirusa i potresa.

To je kratka povijest online platforme Kako si?, koja korisnim i provjerenim psihoedukativnim sadržajima i savjetima pomaže građanima u lakšem nošenju sa životom u teškim situacijama.

Borba protiv koronavirusa - ilustracija

Na web stranici Kako si? objavljuju razne psihoedukativne sadržaje, koje pokrivaju teme obitelji, zdravlja, komunikacije, aktivnosti, škole i emocija. Na službenim stranicama na Facebooku i Instagramu također imaju mnogo zanimljivog sadržaja, od antistress bojanke do „ljekovite“ playliste. U suradnji s portalom Srednja.hr pokrenuli su YouTube serijal u kojem u predstavljaju teme obrađene u člancima. Individualnu je psihološku pomoć moguće dobiti u obliku e-savjetovanja  preko e-maila kakosi@ffzg.hr.


„Na krizu smo odgovorili jedinim mogućim u tom trenutku – svojim entuzijazmom, optimizmom, znanjem i vještinama koje smo stekli u dosadašnjem studiranju psihologije. Trudimo se znanje o psihičkim smetnjama i njihovoj prevenciji iskoristiti kako bismo smanjili nepogodne posljedice okolnosti na mentalno zdravlje ljudi, a pritom nas zanima: kako si?“, kaže studentica psihologije Marija Magdalena Šamal.


Ilustracija online platforme Kako si? za psihološku pomoć u doba koronavirusa

Rad na platformi bio je izazovan jer je u uvjetima traumatične krizne situacije teško davati samouvjerene psihološke savjete. Ipak, većini ovo nije bio prvi susret s praksom jer volontiraju u raznim organizacijama. Odustajanje nije bilo opcija, pa su dali sve od sebe, iz naftalina izvukli mnoge stare i otkrili nove talente te timski surađivali, nadopunjujući se i učeći jedni od drugih.

„Rad na Kako si? sve nas je ohrabrio, potaknuo da radimo ono što znamo i da dalje razvijamo svoje vještine. Ovoj platformi pridajemo puno pažnje i ljubavi. Svakodnevno svoje vrijeme i trud ulažemo u održavanje web stranice, vođenje društvenih mreža, ilustriranje i održavanje vizualnog identiteta, koordiniranje svih sadržaja i odgovaranje na upite koji pristižu na mail i sve društvene mreže. Broj upita varira od dana od dana, ali se pokazala velika potreba za psihološkom pomoći. Ljudi se žale na široku lepezu teškoća, od karantene s obitelji u kojoj imaju problema, preko frustriranosti zbog zatvorenosti u kući, do ljubavnih jada ili problema u školi“, otkriva Marija Magdalena Šamal.

Ističe kako su svaka osoba i svaka priča specifični i jedinstveni, pa im tako i pristupaju. „Empatija je ključ odnosa i razumijevanja. Potičemo svaku osobu koja osjeća potrebu na javljanje na naš e-mail kakosi@ffzg.hr“, zaključuje.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________________________

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti svoja znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.

U nastavku pročitajte neke od pozitivnih priča #ZajednoSmoJači:

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira
volonteri iz Krugova dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine starijima i nemoćnima, članovi grupe Jedni za druge pomažu ljudima u potrebi,
 eTwinning ambasadori učiteljima i nastavnicima pružaju potporu u provedbi nastave na daljinu.
Hrvatske inspirativne priče o solidarnosti u europskoj zbirci
Europske snage solidarnosti u akciji pomaganja širom Europe
Upoznajte eTwinning ambasadore koji nesebično pomažu kolegama u nastavi na daljinu

Zahvaljujući programu Erasmus+ postali su važna karika online nastave

Razvijaju socijalno poduzetništvo, imaju školsku zadrugu, volonterski klub i goalball tim

Kako je Webučionica pomogla stotinama nastavnika u školi na daljinu
Briga za ekologiju jača od koronavirusa
U eTwinningovom projektu Family time sudjelovale cijele obitelji

datum objave: 05.06.2020.