Međunarodni trening „Do IT in Youth Work“ za razvoj digitalnih kompetencija

U sklopu Aktivnosti međunarodne suradnje (TCA) u okviru programa Erasmus+ u ponedjeljak, 10. veljače 2020. godine počeo je trodnevni međunarodni trening za osobe koje rade s mladima „Do IT in Youth Work“ u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Trening se održava u prostorijama HUB385 u Zagrebu, a glavni cilj je osobama koje rade s mladima, učiteljima i IT stručnjacima približiti metode i alate potrebne za razvoj digitalnih kompetencija mladih.

 

Međunarodni trening „Do IT in Youth Work“ za razvoj digitalnih kompetencija - Slika 1

 

Na treningu sudjeluje 25 osoba iz 13 zemalja (Belgija, Bugarska, Cipar, Grčka, Italija, Latvija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Turska i Hrvatska) koje očekuju tri dana ispunjena učenjem o digitalnoj pismenosti, strateškom pristupu razvoju digitalnih vještina, stvaranju pozitivne atmosfere za učenje, vrstama digitalnih alata i aktivnosti te korištenju društvenih mreža u radu s mladima.

 

Međunarodni trening „Do IT in Youth Work“ za razvoj digitalnih kompetencija - Slika 2

 

Nova generacija mladih, rođena u 21. stoljeću, odrasla je u svijetu u kojem je tehnologija nezaobilazan dio života. Dok osobe koje rade s mladima još nisu u potpunosti spremne uklopiti digitalne alate u svoj rad, mnogi IT stručnjaci već su iskusni u edukaciji budućih radnika u programiranju, dizajniranju, gamingu i upravljanju društvenim mrežama. Osobama koje rade s mladima često nedostaje potrebna razina informatičkih vještina, a IT stručnjacima ponekad nedostaju vještine potrebne za provedbu neformalnog obrazovanja. Trening za digitalni rad s mladima vrsta je osnaživanja osoba koje rade s mladima kao preduvjet za poticanje razvoja digitalnih kompetencija kod mladih.

 

Vijeće Europske unije je krajem 2019. godine donijelo zaključke o digitalnom radu s mladima u kojem je naglašen velik potencijal digitalnog rada s mladima za omogućavanje iskustvenog učenja u neformalnom okružju i uključivanje mladih u aktivnosti za jačanje njihovih digitalnih kompetencija i medijske pismenosti, a države članice su pozvane raditi na poboljšanju digitalnih kompetencija mladih putem neformalnog učenja i osposobljavanja.

datum objave: 11.02.2020.