Ovogodišnji Dan Europe u znaku važne Konferencije o budućnosti Europe – Budućnost je u vašim rukama

Schumanovom deklaracijom 1950. godine postavljeni su temelji Europske unije, jedinstvenog političkog projekta za očuvanje mira i osiguranje blagostanja svih europskih građana. Dan Europe slavi se i ove godine 9. svibnja, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te veleposlanstvima zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će se od 20.00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska moći uživo pratiti.

 

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe kojom će se otvoriti novi prostor za raspravu s građanima i građankama o izazovima i prioritetima Europe. Konferencija je zajednički pothvat Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije koji djeluju kao ravnopravni partneri zajedno s državama članicama Europske unije, a riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu. Teme o kojima će se raspravljati bit će klimatske promjene i okoliš, zdravlje, snažnije gospodarstvo, socijalnoj pravdi i radna mjesta, pozicija EU u svijetu, vrijednosti i prava, sigurnost, digitalna transformacija, europska demokracija, migracije, obrazovanje, kultura, mladi i sport – sve to je iznimno važno za zajedničku budućnost.

 

 

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija saslušat će mišljenja i prijedloge svojih građana i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti – očekuje se da će se do proljeća 2022. u okviru konferencije donijeti zaključci i pružiti se smjernice o budućnosti Europe. Pozivaju se svi europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije na sudjelovanje, a osobito mlade osobe koje će imati središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta.

„Ljudi moraju biti u središtu svih naših politika. Zato želim da svi Europljani aktivno sudjeluju u konferenciji o budućnosti Europe i imaju vodeću ulogu u utvrđivanju prioriteta Europske unije. Uniju sutrašnjice možemo izgraditi samo zajedničkim djelovanjem”, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

 

Sve detalje Konferencije, njen sadržaj i način prijave za sudjelovanje možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Konferencije o budućnosti Europe.

datum objave: 06.05.2021.