Pitanja i odgovori o uvjetima za vize u sklopu mobilnosti u Ujedinjeno Kraljevstvo 

Otkako je Velika Britanija napustila Europsku uniju i uvjeti za studentske vize ili rad u Velikoj Britaniji su se promijenili. Veoma je bitno prije putovanja temeljito provjeriti dostupne informacije i pripremiti se, jer u slučaju da vam je potrebna viza, a nemate je, putovanje vam može biti odbijeno, a ulazak u Veliku Britaniju zabranjen po dolasku.  

 

Studenti mogu studirati u Velikoj Britaniji do 6 mjeseci bez vize, ali ako ostaju duže od 6 mjeseci, onda je moraju dati izraditi. 

 

Većina sudionika programa Erasmus+ iz područja visokog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i područja mladih, kao i sudionici programa Europske snage solidarnosti, trebat će vizu T5 GAE (Vladina ovlaštena razmjena), bez obzira ostaju li u Velikoj Britaniji manje od 6 mjeseci. 

 

Studenti, učenici u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i volonteri mogu odraditi neplaćenu praksu u okviru programa Erasmus+ uz vizu T5 GAE. 

 

Proces za dobivanje vize može trajati od 8 do 11 tjedana. 

 

Za više informacija pri pripremanju za putovanje svakako provjerite najčešće postavljana i najvažnija pitanja i odgovore. 

 

Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država/entiteta dostupan je na internet stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

 

 

datum objave: 18.06.2021.