Pokrenut projekt za mobilnosti u kulturi – svojevrsni Erasmus za kulturu

Zaklada „Kultura nova“ je zajedno s partnerima Europskom kulturnom zakladom (ECF) i organizacijom MitOst objavila prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru projekta i-Portunus Houses koji je inicirala i podržala Europska komisija. 

Riječ je o svojevrsnom Erasmusu za kulturu, a pored dodjele potpora lokalnim 
hostovima (organizacije ili pojedinci) za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika, projekt uključuje i provedbu istraživanja o mobilnosti te izradu policy preporuka i scenarija za unaprjeđenje okvira za mobilnost u kulturi tijekom i u post-pandemijskom vremenu, s naglaskom na održive i "zelene" načine putovanja i suradnje. 

U okviru projekta bit će raspisana dva poziva za prijavitelje iz 40 zemalja korisnica programa Kreativna Europa te Ujedinjenog Kraljevstva. Kroz program će se dodjeljivati potpore za lokalne hostove koji će projektne prijedloge osmisliti u suradnji s umjetnicima i/ili kulturnim profesionalcima.

Prvi je poziv otvoren od 21. svibnja do 30. lipnja, a drugi od 23. kolovoza do 3. listopada 2021. godine.
 

Predstavljanje projektnih aktivnosti i grant sheme održano je 26. svibnja, a tijekom lipnja održavat će se i-Portunus Market Square sesije namijenjene spajanju umjetnika, kulturnih profesionalaca i lokalnih hostova koji će zajednički razvijati projektne prijedloge.  

Više informacija o predstavljanju projektnih aktivnosti i Market Square sesijama, rokovima i prijavi za sudjelovanje možete pronaći u objavi na službenim mrežnim stranicama Zaklade „Kultura nova“. 

datum objave: 28.05.2021.