Pola stoljeća Dana Zemlje: Vrijeme je za ekološki osviještena djela

Danas je Dan planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja već 50 godina diljem svijeta, a ova je godina posebna i zbog pandemije koronavirusa. Rođendansko izdanje u znaku je klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica".

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Ako prosječne temperature na svjetskoj razini budu i dalje nekontrolirano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.
Ilustracija ekološki održive planete Zemlje (annca from Pixabay)

Tema klimatskih promjena izuzetno je aktualna u cijelom svijetu, posebice u Europi s obzirom na to da je Europska komisija krajem prošle godine predstavila Europski zeleni plan kojim EU potvrđuje predanost u suočavanju s izazovima u području klime i okoliša.

Iako trenutačno svjedočimo padu emisija stakleničkih plinova zbog mjera poduzetih za borbu protiv koronavirusa, nije izgledno da će to imati dugoročni učinak na globalno zatopljenje. Stoga se unutar Europske unije pojavila inicijativa koja zahtijeva "zeleni uzlet" nakon korona-krize.


„Preoblikovanje u gospodarstvo koje će biti povoljno za klimu, zaštita biološke raznolikosti, i drukčije usmjerenje agrarne i prehrambene industrije pružaju priliku za brzo otvaranje radnih mjesta i rast – i mogu doprinijeti stvaranju veće otpornosti društva", smatraju potpisnici inicijative za „zeleni uzlet“ koja okuplja političare, predstavnike kompanija, sindikata i nevladinih organizacija.

Ekologija je također jedna od niti vodilja programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, koji potiču projekte za zelenu transformaciji Europske unije kako bi učinkovitije raspolagala resursima i brzo reagirala na promjene. Svoju ekološku inspiraciju potražite u više od 2500 zelenih projekata na diseminacijskoj platformi Erasmus+.Ne zaboravite, biti ekološki osviješten i nije tako teško. Postoje svakodnevne male stvari kojima možemo pomoći očuvanju naše planete.

Evo praktičnih ideja za ekološki osviještena djela:

 • Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane
 • Odvajajte otpad i reciklirajte ga
 • Pažljivo trošite vodu
 • Gasite svjetla kada vam nisu potrebna
 • Ne bacajte smeće u prirodu
 • Više koristite papirnatu, platnenu i staklenu ambalažu, a manje onu plastičnu
 • Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti
 • Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta
 • Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl i javni prijevoz
 • Posadite drvo ili uzgajajte kućne biljke ako živite u zgradi jer one potiču pročiščavanje zraka
 • Donirajte staru odjeću i stvari umjesto da je bacate
 • Zamijenite stare žarulje LEDicama

 

datum objave: 22.04.2020.