Predstavljamo 21 poduzetnicu čije inovacije konkuriraju za nagradu Europske unije

Za Nagradu Europske unije za najbolje inovatorice 2020. godine u užem je izboru 21 poduzetnica. Europska komisija će priznanjem i novčanom nagradom financiranom iz fonda okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. nagraditi četiri inovatorice - tri u glavnoj kategoriji „Inovatorice“ (Women Innovators), koje će osvojiti po 100.000 eura, i jednu u kategoriji „Inovatorice u usponu“ (Rising Innovator), koja će osvojiti 50.000 eura.

Nagrada za inovatorice (The Prize for Women Innovators) europsko je priznanje ženama koje na inovativne načine uspješno vode svoja poduzeća, čije inovacije donose revolucionarne promjene u široki spektar industrija i pomažu u borbi protiv globalnih izazova. Inovacije ovogodišnjih finalistica obuhvaćaju, primjerice, optimizaciju tretmana raka te generiranja čiste električne energije iz morskih i oceanskih valova.


EK Ilustracija: Mozaik portreta finalistkinja čije inovacije pomažu u borbi protiv globalnih izazova

Ilustracija: Mozaik portreta finalistkinja čije inovacije pomažu u borbi protiv globalnih izazova

„Danas slavimo rad iznimnih žena inovatorica i ohrabrujemo sljedeću generaciju žena i djevojaka da idu njihovim stopama. Rodno uvjetovani stereotipi i dalje odvraćaju djevojke i žene od karijera vezanih za znanost i tehnologiju. Ove inovatorice jasno pokazuju vlastitim primjerom da možete slijediti svoje snove bez obzira na to koliko veliki bili", izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Trinaest inovatorica u glavnoj kategoriji

 • Anita Finnegan (Irska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Nova Leah koja industriji medicinskih proizvoda nudi rješenja za upravljanje rizikom od kibernetičke sigurnosti.
 • Anita Schjøll Brede (Norveška/Danska), suosnivačica Iris.ai pretraživača koji na temelju umjetne inteligencije (AI) čita znanstvena istraživanja.
 • Arancha Martínez (Španjolska), suosnivačica i glavna direktorica tvrtke It Will Be koja kroz tehnološke inovacije pomaže u borbi protiv siromaštva, pružajući podršku ranjivim ženama i djeci.
 • Belinda Cowling (Francuska), suosnivačica i glavna službenica za sigurnost (CSO) tvrtke Dynacure koja razvija terapiju za rijetke te rijetke mišićne bolesti.
 • Caroline Walerud (Švedska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Volumental koja kroz 3D skeniranje i umjetnu inteligenciju pomaže stvoriti obuću koja savršeno pristaje.  
 • Cécile Real (Francuska), suosnivačica i glavna tehnološka direktorica (CTO) tvrtke Endodiag koja razvija rana dijagnostička rješenja za endometriozu, bolest koja pogađa 180 milijuna žena diljem svijeta.
 • Galit Zuckerman Stark (Izrael), osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Medasense koja razvija personaliziranu tehnologiju upravljanja boli temeljenu na senzorima.
 • Inna Braverman (Izrael), osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Eco Wave Power koja razvija inovativnu tehnologiju za proizvodnju čiste električne energije iz morskih i oceanskih valova.
 • Judit Cubedo (Španjolska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke GlyCardial Diagnostics koja poboljšava ranu dijagnozu srčanih ishemijskih bolesti.
 • Madiha Derouazi (Švicarska), osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Amal Therapeutics koja razvija terapijska cjepiva protiv raka.
 • Magdalena Król (Poljska), suosnivačica tvrtke Cellis koja razvija imunoterapiju na bazi stanica za tzv. solidne tumore.
 • Maria Fátima Lucas (Portugal/Španjolska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Zymvol Biomodeling koja primjenom molekularnog modeliranja razvija računalno dizajnirane industrijske enzime.
 • Neus Sabaté (Španjolska), suosnivačica i znanstvena savjetnica u kompaniji Fuelium koja razvija papirnate ekološke baterije za prijenosne dijagnostičke uređaje.


Ilustracija: Dizajnerski dodatci za invalidska kolica koje proizvodi Izzy Wheels

Ilustracija: Dizajnerski dodatci za invalidska kolica koje proizvodi Izzy Wheels

 

Osam finalistica u kategoriji „Inovatorice u usponu“ kojim se odaje priznanje poduzetnicama mlađim od 35 godina

 • Ailbhe Keane (Irska), osnivačica i kreativna direktorica u tvrtki Izzy Wheels koja dizajnira modne dodatke za kotače invalidskih kolica.
 • Evelina Vågesjö (Švedska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Ilya Pharma, koja  razvija biološke lijekove nove generacije za liječenje rana na koži i sluznici.
 • Iris Braun (Njemačka), suosnivačica robne marke široke potrošnje - Share, koja je bazirana na modelu 1+1, što znači da za svaki prodani proizvod siromašna osoba dobiva istovjetan primjerak.
 • Josefien Groot (Nizozemska) suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Qlayers koja razvija mikrostrukture kako bi povećala učinkovitost vjetroturbina.
 • Rebecca Saive (Njemačka), suosnivačica i glavna tehnička direktorica tvrtke ETC Solar koja razvija mikrometalni 3D alat za printanje radi unapređivanja performansi solarnih ćelija.
 • Stefanie Flueckiger-Mangual (Švicarska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke TOLREMO Therapeutics. Njena tvrtka razvija kombiniranu terapiju za liječenje raka koja sprečava rezistencije sljedeće generacije.
 • Valentina Menozzi & Alice Michelangeli (Italija), suosnivačice i glavne službenice za sigurnost tvrtke Prometheus. Ove dvije inovatorice zajedno su se prijavile na nagradni natječaj EU-a. Njihova tvrtka razvija biotehnološki automatizirani sustav za njegu rana koji se temelji na uporabi krvi pacijenta.

Pobjednice natječaja EU-a za inovatorice bit će proglašene na Danima Europskog istraživanja i inovacija koji će se održati od 22. do 24 rujna 2020. u virtualnom izdanju.

datum objave: 29.07.2020.