Predstavljen Akcijski plan europskog stupa socijalnih prava Europske komisije

Europska komisija prošli je tjedan predstavila Akcijski plan europskog stupa socijalnih prava kojim iznosi svoju viziju jake socijalne Europe usmjerene na radna mjesta i vještine za budućnost s ambicioznim ciljevima koje bi EU trebala ostvariti u području zapošljavanja, vještina i socijalne zaštite do 2030. godine. Akcijskim planom ujedno se otvara put pravednom, uključivom i otpornom socioekonomskom oporavku kojim se države članice želi potaknuti da se uspješno nose s promjenama koje su nastupile kao posljedice pandemije bolesti COVID-19.

 

Uz već pokrenute inicijative u 2020. godini, poput potpore zapošljavanju mladih i primjerene minimalne plaće, u sklopu akcijskog plana objavljena je i Preporuka o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE).

 

Akcijskim planom Komisija je utvrdila tri glavna cilja koja države članice EU trebaju ostvariti do 2030. godine. Najprije, zaposlenih bi trebalo biti barem 78% osoba u dobi od 20 do 64 godina. Nadalje, barem 60% svih odraslih osoba trebalo bi pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine. Naposljetku, cilj je smanjiti broj osoba u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti za barem 15 milijuna.

 

Predstavljen Akcijski plan europskog stupa socijalnih prava Europske komisije - Slika 1

Tri glavna cilja Akcijskog plana europskog stupa socijalnih prava

 

U okviru Preporuke o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EASE) državama članicama pomaže se u prilagodbi novim društvenim, tehnološkim, gospodarskim i socioekonomskim posljedicama pandemije po novim preporukama koje je Komisija predstavila, a koje uključuju konkretne smjernice za mjere politike kao i mogućnost financiranja sredstvima iz fondova Europske Unije.

 

Svrha preporuke je što brži oporavak, posebno na području pokretanja brojnih radnih mjesta koja su stradala kao posljedica pandemije. Naglasak se stavlja i na digitalne i zelene sektore. Komisija poziva Europsko vijeće da podrži tri cilja, a države članice da utvrde vlastite nacionalne ciljeve kako bi im doprinijele.

datum objave: 12.03.2021.