HOME / Novosti /
Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

Jasenka Gudelj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).

 

 

Dr. sc. Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje. Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja. Pri pripremi projektnog prijedloga dr. Gudelj je koristila potpore Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

U idućih će pet godina trajanja projekta dr. sc. Gudelj i njezin tim istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate. „Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene“, naglašava dr. sc. Gudelj.

 

Osim voditeljice, istraživački tim čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti upravo na projektu. Tim će surađivati i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

 

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata. „Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu „znanstvenog oskara“, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato“, naglašava prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta dr. sc. Dragan Bagić.

 

Financiranje ovog projekta pokazatelj je da hrvatski znanstvenici iz područja društvenih i humanističkih znanosti spadaju u sam vrh svjetske znanosti. Uz čestitke dobitnicima, ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak ističe da je nacionalna potpora prijavama ovakvih projekata nužna: „Ministarstvo znanosti i obrazovanja  podupire ERC projekte kroz dodatna radna mjesta, kao i kroz financijsku potporu za izvrsne prijave za koje nije bilo financiranja u ERC programu. Takve potpore, uz podršku izvrsnosti u znanosti što MZO planira uvesti kroz novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, trebale bi omogućit još veći broj ERC projekata za Hrvatsku. Naime, samo prepoznavanje i podupiranje izvrsnih nam daje priliku ne samo za znanstveni, već i ekonomski i društveni rast i održivi razvoj“.

 

Dr. sc. Jasenka Gudelj, diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a doktorirala je 2008. godine pri School for Advanced Studies Venice u Italiji te joj je zbog međunarodne vrijednosti njene disertacije dodijeljena dodatna titula Doctor Europaeus. Poslijedoktorski se usavršavala pri Sveučilištu u Pittsburghu (SAD) i Institutu Max-Planck za povijest umjetnosti u Rimu. Od 2000. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dobitnica je i više nagrada (Državna nagrada za znanost, Povelja Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske). Predaje i istražuje teme iz povijesti umjetnosti i arhitekture od 15. do 20. stoljeća.

 

Dobivanje ovoga projekta svjetski je uspjeh ne samo za dr. sc. Jasenku Gudelj i njezin tim, već i za Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te hrvatsku humanistiku u cjelini.

 

Poveznice:

datum objave: 10.12.2019.