Projekt Europe Goes Local dovodi EU(ropu) na lokalnu razinu – rezultati projekta i novi poziv

Dvorana hotela Panonija u Sisku u ponedjeljak, 27. rujna poslužila je kao mjesto održavanja završne konferencije najvećeg europskog projekta u području rada s mladima, Europe Goes Local naziva “Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu“. Dosad su u Hrvatskoj provedena dva ciklusa aktivnosti projekta, a na konferenciji su predstavljeni rezultati i doprinos projekta organizaciji lokalnog rada s mladima uz prigodnu temu podrške jedinica lokalne i regionalne samouprave u radu s mladima i najavu novog izdanja Europe Goes Local projekta.

 

Projekt Europe Goes Local formalno je započeo s provedbom 2016. godine, a izuzev nacionalnih agencija, u konzorciju projekta sudjeluje čitav niz ključnih aktera u području rada s mladima koji svojom stručnošću sukreiraju plan djelovanja, a sastav partnerstva dodatno se iz godine u godinu osnažuje. Koordinira ga nacionalna delegacija koju čine predstavnici Agencije za mobilnost i programe Europske unije te stručnjaci u području rada s mladima.

 

Jedan od ključnih rezultata projekta je Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini koja i u praksi počinje postajati referentni okvir za organizaciju svakodnevnog rada s mladima, namijenjen svima koji rade s mladima, a prvenstveno lokalnim jedinicama i organizacijama mladih i za mlade. Načela organizacije rada s mladima koja čine Povelju rezultat su složenog procesa konzultacija diljem Europe u koji su bili uključeni razni dionici na svim razinama.

 

Projekt Europe Goes Local dovodi EU(ropu) na lokalnu razinu – rezultati projekta i novi poziv - Slika 1

Pozdravni govor mr. sc. Antonije Gladović, ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije

 

Na samom početku konferencije prisutne je pozdravila mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije: „Iznimno smo ponosni na koncept aktivnosti na nacionalnoj razini koji je prepoznat kao primjer dobre prakse u konzorciju europskih partnera“ i dodatno naglasila kako se kroz dva ciklusa provedbe aktivnosti na nacionalnoj razini uključilo 28 jedinica lokalne samouprave kojima je pružena indvidualna podrška u unaprijeđenju sustava podrške rada s mladima.

 

Jedno od velikih postignuća projekta na nacionalnoj razini je povezivanje Povelje o radu s mladima na lokalnoj razini s projektom certificiranja Gradova za mlade koji je inicirala Udruga gradova. Priznanje načela Povelje jedan je od preduvjeta za prijavu kandidature za certifikat, a Povelju su prepoznali i drugi gradovi “ne-kandidati” pa u ovom trenutku imamo preko 90 hrvatskih gradova potpisnika Povelje.

 

Projekt Europe Goes Local dovodi EU(ropu) na lokalnu razinu – rezultati projekta i novi poziv - Slika 2

Željka Josić ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

 

Konferenciju je svojim dolaskom podržala i državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade, Željka Josić koja je naglasila kako pozdravlja inicijativu svih jedinica lokalne samouprave koje su se do sada uključile u projekt razvoja lokalnog rada s mladima, a posebno one „koje su potpisivanjem Europske povelje o radu s mladima na lokalnoj razini poslale snažnu i jasnu poruku mladima da se glas mladih čuje i da su njihove potrebe prepoznate i dodala kako će u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade biti „svakodnevna potpora mladima i korektiv donositeljima odluka koje se tiču mladih“.

 

Europe Goes Local polučio je kvalitetne rezultate i ostvario mjerljiv učinak na lokalnim razinama zemalja koje sudjeluju u projektu, a isto je prepoznato i od strane Europske komisije koja je odlučila financijski podržati provedbu projekta i u novom sedmogodišnjem okviru programa Erasmus+.

 

Na okruglom stolu „Rad s mladima na lokalnoj razini“ svoja iskustvu u projektu Europe Goes Local ispričali su Suzana Racan Stern, pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo iz Općine Medulin, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo iz Grada Rijeke, Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade Upravnog odjel za društvene djelatnosti iz Grada Pazina i Hrvoje Kovač, član nacionalne delegacije projekta Europe Goes Local iz Grada Lepoglave.

 

O tome što Europa nudi u kontekstu lokalnog rada s mladima otkrio je dr. sc. Marko Kovačić, član nacionalne delegacije projekta Europe Goes Local iz Instituta za društvena istraživanja, nakon čega je uslijedio drugi okrugli stol, „Dovodimo EU(ropu) na lokalnu razinu“ s Markom Bokom iz odnosa s javnošću Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Mariem Žuličekom, savjetnikom Udruge gradova u RH i izvršnom direktoricom Udruge IKS iz Petrinje, Tamarom Jovičić.

 

Projekt Europe Goes Local dovodi EU(ropu) na lokalnu razinu – rezultati projekta i novi poziv - Slika 3

Aleksandra Švast, predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU u projektu Europe Goes Local, Domagoj Morić, facilitator konferencije i Marko Kovačić, član nacionalne delegacije projekta EGL iz Instituta za družtvena istraživanja Zagreb

 

Kraj ove konferencije obilježila je najava nastavka projekta i poziv ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave da se uključe i doprinesu kvaliteti svog rada s mladima.

 

„Ovom prilikom, pozivam i sve ostale jedinice lokalne zajednice da podrže mlade te da u suradnji s mladima i organizacijama mladih i za mlade djeluju na razvoju kvalitetnog rada s mladima“, poručila je Željka Josić ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

datum objave: 27.09.2021.