Promocija Study in Croatia za studente iz Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije i Ukrajine

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u četvrtak je na Virtualnom sajmu International Education predstavila program Study in Croatia studentima iz Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije i Ukrajine. Uz AMPEU na međunarodnom virtualnom sajmu obrazovanja sudjelovali su i predstavnici pet hrvatskih visokih učilišta - Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Visoko učilište Algebra.

Predstavnici Agencije posjetiteljima su predstavili mogućnosti studiranja u Hrvatskoj za strane studente, a naša visoka učilišta stranim studentima su predstavili svoje studijske programe koje provode na engleskom jeziku.

Ilustacija za Međunarodni virtualni sajam obrazovanja

Prema
Istraživanju koje je 2019. godine provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje, na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj postoji značajan interes za privlačenje stranih studenata. Tome u prilog govori i podatak da su trenutačno izrađena 53 studijska programa na engleskom jeziku, a u planu je do akademske godine 2025./2026. pripremiti još 74 cjelovita studijska programa za izvođenje na engleskom jeziku.

 

Prema globalnim statističkim podacima UNESCO-a u Hrvatskoj trenutačno studira 5.014 stranih studenata. Broj stranih studenata u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, a za to je u najvećoj mjeri zaslužan program Erasmus+ zahvaljujući kojemu, prema podacima AMPEU-a, oko 3.000 stranih studenata godišnje dolazi studirati u Hrvatsku. Najveći broj stranih studenata dolazi iz pet članica Europske unije. Hrvatska je najatraktivnija studentima iz Poljske, slijede Španjolska, Njemačka, Francuska i Italija.

Strani studenti uglavnom imaju pozitivna iskustva studiranja u Hrvatskoj, o čemu su svjedočili u svojim javnim nastupima. Poput primjerice Fidan Aliyeve, studentice iz Azerbajdžana. Ona je tijekom studija u Njemačkoj odlučila provesti nekoliko mjeseci na Sveučilištu u Splitu, obavljajući stručnu praksu i pomažući u aktivnostima integracije stranih studenata. Zadovoljstvo svojim odabirom izrazio je i Prakash Dhungana, student iz Nepala koji se odlučio studirati na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

datum objave: 29.10.2020.