HOME / Novosti /
Psiholozi i pedagozi angažirani na profesionalnom usmjeravanju i savjetovanju učenika srednjih škola

Psiholozi i pedagozi angažirani na profesionalnom usmjeravanju i savjetovanju učenika srednjih škola

Split, 19. i 20. rujna 2019. – Pomaganjem učenicima da prepoznaju i osvijeste svoje sposobnosti i interese, stručni suradnici, psiholozi i pedagozi mogu ih potaknuti da razviju vještine i radne navike koje mogu biti presudne za njihovu buduću karijeru i cjeloživotnu zapošljivost, zaključak je dvodnevnog Seminara o profesionalnom usmjeravanju održanog u splitskom HZZ-u u organizaciji Euroguidance centra Agencije za mobilnost i programe EU.


Profesionalno usmjeravanje učenika zahtijeva angažman svih dionika u sustavu

Praktičari sa šireg dalmatinskog područja u velikom su se broju odazvali na seminar, gdje su dobili praktične informacije kako na kreativan i učinkovit način upoznati svoje učenike s tržištem rada i zanimanjima koja ih privlače. Doznali su i kako im online platforme poput, e-usmjeravanje, putkarijere.hr i karijera.hr, mogu pomoći u profesionalnom usmjeravanju učenika.

 

Osim stručnih savjeta, sudionici seminara dobili su priliku razmijeniti međusobna iskustava i dobre prakse. Posebno zanimljivo je bilo čuti kako stvari funkcioniraju u gradovima, a kako u manjim sredinama, kako u strukovnim školama, a kako u gimnazijama.

 

Zadovoljstvo odazivom i angažmanom sudionika te korisnim informacijama koje su od njih čuli izrazili su predavači Euroguidance seminara: prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić i doc. dr. sc. Maja Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu; znanstvenici dr.sc. Toni Babarović i dr.sc. Iva Šverko te mr.sc. Suzana Svalina Balaš iz splitskog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

„Bilo nam je presudno čuti iskustva iz prakse: koji su im alati najkorisniji i najpraktičniji te gdje postoji prostor za poboljšanje. Uvidio sam, naime, da postoje određene regionalne razlike na tržištu rada, obrazovnim procesima i politikama koje treba uzeti u obzir pri donošenju aktivnih mjera profesionalnog usmjeravanja“, izjavio je dr.sc. Toni Babarović.

Euroguidance seminar bio je odlična prilika za čuti nove spoznaje, razmijeniti iskustva i dobre prakse

datum objave: 20.09.2019.