HOME / Novosti /
Raste interes hrvatskih strukovnih škola za Erasmus+

Raste interes hrvatskih strukovnih škola za Erasmus+

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) na natječaju za program Erasmus+ za 2020. godinu za potrebe mobilnosti učenika i osoblja u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja zaprimila je 101 projektnu prijavu s ukupno zatraženim iznosom za financiranje projekata od 8,850.649 eura, što premašuje raspoloživi budžet za više od 3,6 milijuna eura. AMPEU je na svojim službenim mrežnim stranicama objavila tekst Odluke o dodjeli financijske potpore te popise prihvaćenih i odbijenih projektnih prijedloga i projektnih prijedloga na rezervnoj listi.


Fotografija koja prikazuje mladu inžinjerku u automobilskoj industriji

Svrha programa Erasmus+ je, među ostalim, poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi

Vodeći se kriterijem kvalitete prijava koje su pristigle iz strukovnih škola iz svih 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba, kao i raspoloživim proračunom, ocjenjivački odbor je predložio financiranje 61 prijavljenog projekta ukupne vrijednosti od 5.232.700 eura, što iznosi 99,99 posto raspoloživih sredstava.

 

„Nastojali smo maksimalno iskoristiti sredstva koja su bila na raspolaganju hrvatskim korisnicima za projekte mobilnosti u strukovnom obrazovanju. Osim što smo dobili prijave doslovno iz cijele Hrvatske, jako smo zadovoljni jer smo dobili kvalitetne projektne prijave kako od iskusnih korisnika tako i od novopridošlica. Zaprimili smo prijave od čak 24 nova korisnika, a financijska sredstva su odobrena za projekte njih 17“, istaknula je Branka Radonić Choudhury, voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u AMPEU.

 

Svrha programa Erasmus+ je, među ostalim, poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima i osoblju u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu, za izgradnju strateških partnerstava s drugim organizacijama i poduzećima s ciljem poboljšanja zapošljivosti i životnih vještina pojedinaca

 

U jeku pandemije koronavirusa, kada je medicinskom osoblju nedostajalo zaštitne opreme, brojne su strukovne škole u Hrvatskoj svoju opremu te znanja i vještine stjecane kroz program Erasmus plus iskoristile za 3D printanje zaštitnih vizira.

 

 

datum objave: 15.07.2020.