HOME / Novosti /
Riječki Erasmus studenti pokrenuli kampanju Mobility Season

Riječki Erasmus studenti pokrenuli kampanju Mobility Season

Kako bi potaknula studente Sveučilišta u Rijeci da se prijave na Erasmus+ studentsku razmjenu ili stručnu prakstu riječka podružnica organizacije Erasmus Student Network (ESN) pokrenula je online kampanju „Mobility Season“ koja zainteresiranima nudi korisne informacije iz prve ruke o uvjetima studiranja i života u inozemstvu. Povod za kampanju „Mobility Season“ je drugi krug Erasmus natječaja za mobilnost studenata na stručnoj praksi koji je koncem lipnja raspisalo Sveučilište u Rijeci.

 

U sklopu kampanje riječki ESN-ovci na Facebooku i Instagramu objavljuju savjete bivših i sadašnjih volontera koji imaju iskustvo studiranja na nekim od partnerskih sveučilišta u Španjolskoj, Portugalu, Poljskoj, Francuskoj, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Italiji, Češkoj, Latviji, Belgiji, Turskoj i Sloveniji.

Barcelona, fotografija s Erasmusa

„Studenti iz prve ruke mogu saznati sve informacije koje ih zanimaju i/ili dodatno kontaktirati osobu koja je studirala na sveučilištu koje i njih zanima. Inicijalna ideja krenula je od potrebe za motiviranjem studenata Sveučilišta u Rijeci te educiranjem o mogućnostima koje nude Erasmus+ programi. Pri osmišljavanju kampanje vodili smo se informacijama koje su našim volonterima bile najkorisnije prilikom odabira Sveučilišta ili organizacije za studentsku razmjenu“, otkriva Lara Dobrić iz riječkog ESN-a.

 

Lara dodaje kako dobivaju mnogo upita od stranih studenata o mogućnostima smještaja u Rijeci te hoće li predavanja biti online ili uživo. No, s obzirom na situaciju s koronavirusom još uvijek im na potonje pitanje ne mogu dati precizan odgovor budući da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

 

„Mi u ESN-u se nadamo najboljem ishodu. Veseli nas činjenica što usprkos koronavirusu nije splasnuo interes studenata za program Erasmus “, optimistična je Lara.

Poznan, fotografija s Erasmusa

Erasmus Student Network najveća je studentska volonterska organizacija, koja je u jesen 2019. godine proslavila svoj 30. rođendan. ESN ima više od 13 tisuća članova, odnosno 34 tisuće kada se uračunaju i „buddies“, studenti koji pomažu dolaznim studentima sa svime što im je potrebno tijekom razmjene. Kroz 533 lokalne sekcije raspoređene u 42 države, ESN je svakodnevno na usluzi više od 350 000 studenata na razmjeni. Vodeći se principom students helping students radi na promicanju programa studentske mobilnosti i međukulturalne razmjene.

Riječki ogranak ESN Rijeka osnovan je 2012. godine kada je broj Erasmus mobilnosti i volontera bio prilično malen, dok danas u Rijeku dolazi oko 300 Erasmus studenata na godinu, a sekcija broji više od 20 članova.

 

datum objave: 08.07.2020.