Sajam stipendija i visokog obrazovanja prvi put u online izdanju

Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja održan je u srijedu, 25. studenoga od 10 do 16 sati u online formatu. Novo izdanje Sajma objedinilo je lokacije na kojima se on tradicionalno održavao: Rijeka, Zadar i Zagreb. Sudionici su imali priliku razgovarati s predstavnicima visokih sveučilišta, institucijama koje dodjeljuju stipendije, bivšim stipendistima te predstavnicima nacionalnih i međunarodnih kompanija iz Hrvatske, Austrije, Europe, Sjeverne Amerike, Japana i drugih zemalja i saznati informacije o studijskim programima, programima stipendiranja, stručnim praksama, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i tečajevima stranih jezika.

 

 

Program i aktivnosti su podijeljene u dva odvojena dijela u kojima su posjetitelji Sajma mogli saznati konkretne informacije za pronalazak i izbor odgovarajućeg studijskog programa ili stipendije: centralni program Sajma koji se sastojao od zanimljivih i interaktivnih predavanja, panela i diskusija te program virtualnih štandova izlagačkih institucija u kojima su posjetitelji bili pozvani direktno postavljati pitanja i razgovarati s izlagačima o postojećim mogućnostima.

Uz druge glavne izlagače i podržavatelje Sajma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeku, Grad Zadar i Primorsko-goransku županiju, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) je kao Konzul Sajma sudjelovala u centralnom programu i kao izlagač na svom virtualnom štandu.

 

 

U prvom dijelu centralnog programa „Zašto je važan Sajam stipendija? Razgovor s glavnim partnerima Sajma“ prisutne su pozdravili rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ivana Franić, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, mr. sc. Antonija Gladović i izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, Ninoslav Šćukanec Schmidt te su na samom početku Sajma dotakli aktualnih tema kao što su planovi Ministarstva znanosti i obrazovanja za stipendiranje studenta u narednim godinama, poveznice između mobilnosti studenata i stipendija, važnosti mobilnosti studenata za razvoj visokog obrazovanja, ali i posebnosti ovogodišnjeg prvog on-line Sajma Stipendija.

 

Mia Trcol, stručna savjetnica u AMPEU i koordinatorica za Euroguidance i Europass predstavila je novi format Europassa u dijelu centralnog programa „Novi Europass za novo doba“ i sudionike pozvala da posjete izlagače na virtualnom štandu Agencije, postave pitanja i potraže savjet. Osim predstavljanja unaprijeđenog formata Europassa, sudjelovali smo i u razgovoru o prilagođenim mogućnostima studentske mobilnosti u panelu centralnog programa „Novi formati studentske mobilnosti“ u kojem su glavni sugovornici bili Tomislav Fresl, voditelj Odjela za visoko obrazovanje u AMPEU, Ana Batinić i Sanda Devčić, studentice s iskustvom studijskog boravka i stručne prakse u sklopu programa Erasmus+. Teme panela bile su utjecaj pandemije na visoko obrazovanje s naglaskom na programe studentske razmjene, studijski boravak i izvođenje stručnih praksi, kao i dostupna rješenja odnosno novi formati studentske mobilnosti: virtualna mobilnost, kombinirana („blended“) mobilnost i hibridna mobilnost.

datum objave: 26.11.2020.