Slavimo Eurodeskovih 30 godina

Europska informacijska mreža Eurodesk već 30 godina mladim osobama služi kao izvor besplatnih, kvalitetnih i provjerenih informacija o mobilnosti koje europski obrazovni programi nude mladima - volontiranje, stipendije, stručne prakse, razmjene mladih, osposobljavanja i razni natječaji, kao i drugim međunarodnim prilikama.

 

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća informacije o mogućnostima za mlade uglavnom su bile teško dostupne. Eurodesk je nastao u ožujku 1990. godine kao regionalni projekt u Škotskoj za podršku sektoru rada s mladima prikupljanjem i upravljanjem informacijama za mlade u malom uredu u Edinburghu. Ideja je bila prikupiti sve europske informacije povezane s mladima na jedno mjesto na organiziran, lako razumljiv način kako bi se osobama koje rade s mladima pomoglo u svakodnevnom informiranju mladih o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Projekt se brzo pokazao veoma uspješnim, a broj korisnika i potražnja za uslugama izvan Škotske rasli su u kratkom vremenu. Prvi korak u širenju Eurodeska bio je uspostavljanje mreže u cijeloj Velikoj Britaniji, samo godinu dana nakon njegova nastajanja.

 

1994. godine pokrenuta je platforma europskih mogućnosti za mlade Eurodesk Oppurtunity Finder, koja danas nudi tisuće međunarodnih prilika. Već iduće godine, 1995. Eurodesk postaje mreža – osnovan je u Danskoj, Francuskoj, Irskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu i Španjolskoj, a 2000. godine uključuje 23 zemlje.

 

Hrvatska se pridružila 2010. godine i osnovala Eurodeskov centar pri  Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), što znači da ove godine slavimo i 10 godina Eurodeska u Hrvatskoj!

 

Danas se europska mreža Eurodesk sastoji od središnjeg ureda u Bruxellesu (Eurodesk Brussels Link), 38 nacionalnih ureda u 36 zemalja te preko 1600 lokalnih i regionalnih multiplikatora (informativni centri i organizacije koje rade izravno s mladima, informiraju ih i savjetuju o mogućnostima za međunarodnu mobilnost).

 

Za ovu posebnu godišnjicu odlučili smo popričati s koordinatoricom Eurodeska u Hrvatskoj, djelatnicom AMPEU Lorenom Barić.

 

Na koji način Eurodesk pomaže mladim osobama?

 

Postoji zaista veliki broj europskih i drugih međunarodnih prilika za mlade i ponekad je teško navigirati kroz sve te prilike. Naša misija je mladima pružiti razumljive, jednostavne i pristupačne informacije o tim prilikama kako bi što više mladih te prilike i iskoristilo. Pored toga, tijekom godine organiziramo razna informativna događanja s ciljem informiranja mladih, uređujemo Europski portal za mlade zajedno s ostalim Eurodesk centrima te promoviramo Eurodeskovu bazu programa (Eurodesk Oppurtunity Finder), online bazu raznih međunarodnih prilika za mlade. No, najglavnije je to da je Eurodesk zaista u službi mladih. Naše usluge su besplatne i mladi su uvijek dobrodošli javiti nam se ili doći po savjet ili informaciju.

 

Kako je raditi s multiplikatorima?

 

Sjajno! Naši multiplikatori su vrijedni, kreativni i posvećeni radu s mladima u svojim zajednicama. Čast mi je da radim s tako kvalitetnim organizacijama i lokalnim koordinatorima. Naša mreža je prepoznata i na europskoj razini te smo ove godine u top 5 zemalja (od 36) po broju provedenih aktivnosti tijekom Time to Move kampanje. Ujedno, jedan od naših multiplikatora, udruga Alfa Albona iz Labina, je dvije godine zaredom osvojila Eurodesk nagradu, što je veliki europski uspjeh za sve nas.

 

Fotografija sa sastanka Eurodesk mreže

 

Ima li mjesta za kreativno izražavanje u ovom poslu?

 

Apsolutno! Bez kreativnosti ne bismo mogli uspješno i kvalitetno informirati mlade niti ih inspirirati da iskoriste sve prilike koje im se nude. Uz to, trudimo se ponuditi što kreativniji sadržaj i organizirati kreativna događanja.

 

Ove si godine ušla u Izvršni odbor Eurodeska (Eurodesk executive committee), na čemu ti čestitamo! Što za tebe znači ovo veliko priznanje?

 

Da, ove godine sam odabrana za članstvo u Izvršnom odboru zajedno s još 5 kolega iz Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke i Litve. Meni osobno je odlična prilika da sudjelujem u radu upravljačkog tijela ovako bitne i velike europske mreže te da doprinesem njenom strateškom razvoju. Također je velika prilika da u izvršnom odboru pored ostalih velikih zemalja imamo i predstavnika manje zemlje.

 

Na čemu si zahvalna Eurodesku?

 

Eurodesk je jedna predivna obitelj. Svih 38 nacionalnih koordinatora zajedno sa preko 1600 lokalnih multiplikatora u 36 zemalja aktivno, predano i kreativno radi svoj posao kako bi mlade osvijestili o svim fantastičnim prilikama koje se nude kroz europske, ali i druge međunarodne programe. Kao netko tko je u svojoj mladosti iskoristio puno ovakvih prilika, znam što one znače i koliko pozitivno utječu, i zahvalna sam da kroz Eurodesk imam priliku nastaviti poticati mlade na ove life-changing avanture. 

 

Fotografija Katarine i Lorene, bivše i sadašnje koordinatorice Eurodeska u Hrvatskoj

 

Što bi poručila mladim osobama?

 

Ne gubite nadu zbog pandemije, prilike i dalje postoje i programi se i dalje provode. Iskoristite prilike – učite, upoznajte vršnjake iz drugih zemalja, sudjelujte u zajednici – volontirajte, provodite projekte, studirajte! Zvuči kao klišej, ali zaista ćete proširiti svoje horizonte i naučiti puno o sebi, drugima i razviti se osobno i profesionalno. Ako ne znate odakle krenuti, javite se Eurodesku.

datum objave: 22.12.2020.