Solidarnim pomaganjem gradimo bolje društvo

Novopridošlice u program Europske snage solidarnosti Savez izviđača Hrvatske (SIH), odmah su se na početku koronakrize stavili na raspolaganje civilnoj zaštiti, pa su u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite osnovali pričuvnu postrojbu sačinjenu od izviđačkih volontera. Oni su spremno uskakali u pomoć starijim i nemoćnima, ali i svim drugim građanima u potrebi. Veliki doprinos dali su i nakon razornog potresa u Zagrebu.

 

Djelujući kroz sustav civilne zaštite brojni volonteri Saveza izviđača Hrvatske redovito su sudjelovali u iskrcaju medicinske i zaštitne opreme. Oprema se avionima dopremala iz Kine u zagrebačku zračnu luku, a nakon što ju volonteri pretovarili u kamione dostavljala bi se širom Hrvatske – bolnicama, domovima zdravlja, javnim službama i drugim institucijama.

 

Volonteri Saveza izviđača Hrvatske pomagali su montirati improviziranu bolnicu u zagrebačkoj Areni

Volonteri Saveza izviđača Hrvatske pomagali su montirati improviziranu bolnicu u zagrebačkoj Areni

„Znalo se dogoditi da izviđači u samo dva tjedna iskrcaju i u kamione prebace više od 400 tona opreme koja je stigla sa šest zrakoplova. Kako je izviđačka pričuvna postrojba bila aktivna od izbijanja koronakrize izviđači u Zagrebu, Splitu i Rijeci uključili su se u brojne volonterske akcije. Primjerice, postavljali su trijažne prijemne punktove ispred bolnica, uređivali Arenu Zagreb i druge ustanove u svrhu njihove prenamjene u sekundarne bolnice. Dodatno su se angažirali kada je Zagreb pogodio razoran potres prije dva mjeseca. Stotinjak izviđača tada je, netom nakon potresa i u svega nekoliko sati, zajedno s drugim pripadnicima civilne zaštite, na trgu Franje Tuđmana podiglo čitavo šatorsko naselje za eventualne žrtve potresa“, otkriva Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

 

Osim toga izviđački volonteri uključili su se i u aktivnosti Crvenog križa pomaganja starijima i nemoćnima širom Hrvatske. Također su aktivni u prikupljanju donacija i građevinskog materijala za građane Zagreba kojima su kuće stradale u potresu. O svom humanitarnom angažmanu u izazovna vremena pandemije virusa i potresa na svom Youtube kanalu SIH je objavio kratki video prilog koji pokazuje izviđače u akciji.

Savez izviđača u solidarnoj akciji u vrijeme koronakrize i zagrebačkog potresa

Savez izviđača u solidarnoj akciji u vrijeme koronakrize i zagrebačkog potresa

Uključivanje u program Europskih snaga solidarnosti uvelike će pomoći Savezu izviđača Hrvatske u nastavku njihovih aktivnosti. Kroz Europske snage solidarnosti otvaraju se brojne mogućnosti za provedbu aktivnosti s mladima, mogućnosti sudjelovanja stranih sudionika te sudionika koji nisu izviđači čime se ne samo povećava mobilnost mladih i širi krug mladih koji su aktivno uključeni u društvene procese, nego se  i potiče njihovo međusobno umrežavanje. Također se razmijenjuju primjeri dobre prakse rada s mladima između Saveza izviđača Hrvatske te nacionalnih i međunarodnih partnera, koji su uključeni u projekte. 

 

„Projekt „Budi moja voda“ osmišljen je s ciljem dugoročnog očuvanja bioraznolikosti šumskog područja kroz volonterske akcije te jačanja solidarnosti u zajednici, a nastavak je na uspješni projekt Boranka (volontersko pošumljavanje opožarenih područja) koji Savez izviđača Hrvatske provodi već dvije godine zaredom. Ovim projektom želimo proširiti aktivnosti te utjecati na veću uspješnost samog projekta pošumljavanja u dugoročnom pogledu. Dugotrajna sušna razdoblja, rast prosječnih temperatura i mnogi drugi čimbenici, dovode do potrebe dodatnih ljudskih napora u očuvanju prirode i prirodnog sklada. Produljenje bezoborinskih razdoblja u ljetnim mjesecima direktno utječe na smanjenje uspješnosti primanja posađenih sadnica, koje se već u prvoj godini sadnje prirodno osuše i propadnu. Stoga ih je u ljetnim mjesecima potrebno zalijevati“, objašnjava Dan Špicer.

 

Savez izviđača Hrvatske stavio se na raspolaganje Stožeru civilne zaštite

Savez izviđača Hrvatske stavio se na raspolaganje Stožeru civilne zaštite

U akcije zalijevanja bit će uključena 102 domaća i strana volontera, koji će uz spomenute akcije prolaziti i edukativne radionice o zaštiti okoliša i ponašanja u prirodi. Ovaj će projekt pridonijeti povećanju mobilnosti mladih te unaprijediti njihove kompetencije u području zaštite okoliša i pokazati im kako oni kao pojedinci mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u području zaštite okoliša.

 

„Projektom također upoznajemo širu društvenu zajednicu o problematici nestajanja šuma i njihove važnosti u našim životima, povezujemo različite dionike (državne i javne institucije, organizacije civilnoga društva, privatni sektora te mlade) što doprinosi kvalitetnijem provođenju aktivnosti te stvaranju podloge za buduće suradnje i projekte“, ističe Špicer.

 

Osim toga, Savez izviđača kroz projekt želi vratiti značaj šumama i vodama u svakodnevnom životu što bi se trebalo pozitivno odraziti na lokalnu i nacionalnu zajednicu, ali i šire.

 

„Akcije Saveza izviđača Hrvatske odvijat će se i dalje u svrhu pomaganja pojedincima i zajednici, sve dok god za tim postoji potreba, baš u skladu s našim sloganom: Stvaramo bolji svijet“, poručuje Dan Špicer.

 

--------------------

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na  nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.  

U nastavku pročitajte neke od pozitivnih priča #ZajednoSmoJači:

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira
volonteri iz Krugova dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine starijima i nemoćnima, članovi grupe Jedni za druge pomažu ljudima u potrebi,
 eTwinning ambasadori učiteljima i nastavnicima pružaju potporu u provedbi nastave na daljinu.
Hrvatske inspirativne priče o solidarnosti u europskoj zbirci
Europske snage solidarnosti u akciji pomaganja širom Europe
Upoznajte eTwinning ambasadore koji nesebično pomažu kolegama u nastavi na daljinu

Zahvaljujući programu Erasmus+ postali su važna karika online nastave

Razvijaju socijalno poduzetništvo, imaju školsku zadrugu, volonterski klub i goalball tim
Kako je Webučionica pomogla stotinama nastavnika u školi na daljinu
Briga za ekologiju jača od koronavirusa
U eTwinningovom projektu Family time sudjelovale cijele obitelji
Kako si? SOS-linija za mentalno zdravlje

Sigurni u zajednici uz osječki Crveni križ

Erasmus+ pomaže u online nastavi za djecu s teškoćama u razvoju

datum objave: 15.06.2020.