HOME / Novosti /
Sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti nakon Brexita

Sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti nakon Brexita

28. siječnja 2020. - Nacionalna agencija za provedbu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti Ujedinjenog Kraljevstva objavila je nove informacije vezane uz britansko sudjelovanje u navedenim programima.

Prema uvjetima sporazuma o povlačenju, koji predviđa pojedinosti izlaska Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja 2020., predviđeno je da će Velika Britanija i dalje u potpunosti sudjelovati u programima do kraja njihovog trajanja navedenog u članku I.2 Sporazuma o delegiranju ovlasti za provedbu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.  Slijedom navedenog, sudjelovanje Velike Britanije u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u ovom trenutku ostaje nepromijenjeno.

To također znači da će svi postojeći projekti koji uključuju neku organizaciju iz Velike Britanije biti u mogućnosti svoje aktivnosti izvršavati kao i dosad za puno vrijeme trajanja projekta. Za Poziv za dostavu projektnih prijedloga 2020. organizacije iz Velike Britanije i organizacije u inozemstvu koje namjeravaju predati prijave s organizacijom iz Ujedinjenog Kraljevstva kao partnerom, mogu nesmetano nastaviti s aktivnostima.

Svi sudionici u pozivu za 2020. godinu moći će surađivati ​​s Ujedinjenim Kraljevstvom tijekom cijelog trajanja njihovog projekta. Svi projekti koje financiraju ostale nacionalne agencije moći će poslati sudionike u Veliku Britaniju, ugošćivati sudionike iz Velike Britanije i sudjelovati u financiranim projektima KA1, KA2 i KA3 za cjelokupno trajanje njihovog projekta.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odustala je od svih aktivnosti planiranih u slučaju izlaska iz Unije bez dogovora i očekuje se da će sve informacije u vezi s takvim scenarijem biti uklonjene s web stranice gov.uk nakon što parlament donese  sporazum o povlačenju (ovdje pratite izglasavanje sporazuma).

Njihova je vlada također izjavila da ostaje otvorena za sudjelovanje u budućim programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti (2021.-2027.), što će biti predmet njihovih pregovora s Europskom unijom u narednim mjesecima.

datum objave: 28.01.2020.