HOME / Novosti /
Sveučilište u Zagrebu od danas je dio saveza Europskih sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu od danas je dio saveza Europskih sveučilišta

Europska komisija predstavila je danas nova 24 Europska sveučilišta odnosno transnacionalne saveze ustanova visokog obrazovanja iz cijelog EU-a koje se udružuju u korist studenata, profesora i društva. Uz financijsku potporu iz programa Erasmus+ i Obzor 2020. pridonijet će kvaliteti, uključenosti, digitalizaciji i privlačnosti europskog visokog obrazovanja. Među danas predstavljenim sveučilištima nalazi se i Sveučilište u Zagrebu, kojem ovim putem čestitamo! Dosad su dijelom saveza Europskih sveučilišta već postala sveučilišta u Rijeci, Splitu i Zadru. 

Sveučilište u Zagrebu

 

Europska sveučilišta obuhvaćaju različite vrste ustanova visokog obrazovanja iz svih država članica i izvan njih. Svaki savez u prosjeku čini sedam ustanova visokog obrazovanja. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su primjerice usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir.

 

Za to 41 Europsko sveučilište osigurano je ukupno 287 milijuna eura. Svaki će savez u tri godine dobiti do pet milijuna eura iz programa Erasmus+ i do dva milijuna eura iz programa Obzor 2020. kako bi počeo realizirati svoje planove i postao primjer koji će slijediti druga visoka učilišta u EU-u. Financiranje iz oba programa važno je za jačanje veza između europskog prostora obrazovanja i europskog istraživačkog prostora. Napredak svakog saveza pomno se prati.

 

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Komisija danas reagira na apel studenata za veću slobodu studiranja u cijeloj Europi, profesora i znanstvenika za bolje povezivanje znanja i visokih učilišta za udruživanje resursa. Zahvaljujući 41 Europskom sveučilištu, koje uključuje 280 ustanova, i 287 milijuna eura iz proračuna EU-a, europski prostor obrazovanja za mnoge dobiva konkretne obrise.

 

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel kazala je: Izuzetno mi je drago da su sad u 41 Europsko sveučilište uključena različita visoka učilišta iz svih država članica i drugih zemalja. Iz pandemije bolesti COVID-19 naučili smo da je dublja prekogranična, interdisciplinarna i međukulturalna suradnja jedini način za oporavak od krize i izgradnju otpornosti. Europska sveučilišta glavni su element europskog prostora obrazovanja.

 

Više informacija potražite na poveznici 24 nova Europska sveučilišta jačaju europski prostor obrazovanja.

datum objave: 09.07.2020.