Tri hrvatske organizacije dobitnice su MSCA individualnih stipendija za 2020.

U okviru kompetitivnog natječaja temeljenog na znanstvenoj izvrsnosti ove godine su uspješne prijave ostvarili Institut Ruđer Bošković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Putem MSCA Individualnih stipendija u 2020. godini s 328 milijuna eura financirano je 1.630 iskusnih istraživača s najvećim potencijalima i projektima, s izvrsnim učinkom na europsko društvo i ekonomiju te, između ostaloga, adresirajući klimatske i ostale globalne izazove.

 

Najviše prijava i financiranih projekata je unutar panela za društvene znanosti te panela za biološke znanosti. Ovogodišnji postotak uspješnosti na europskoj razini je 14,32%.

 

Izrazito nam je zadovoljstvo kako su uspješne hrvatske prijave iz dva najkonkurentnija panela, čime je dodatno naglašena izvrsnost naših istraživača i hrvatskih organizacija domaćina!

 

 

O projektima...

 

Društveni život ima velike prednosti, ali i nedostatke, jer puno jedinki na jednom mjestu pogoduje prijenosu uzročnika bolesti. Osim čovjeka, mnogo životinjskih vrsta živi u grupama, koje su evolucijom stekle različite mehanizme pomoću kojih uspješno sprječavaju širenje bolesti među jedinkama. Povratkom iz Austrije u Hrvatsku, projektom diseaseINgroups, dr.sc. Barbara Milutinović će u Laboratoriju za evolucijsku genetiku Instituta Ruđer Bošković, u okviru istraživačkog tima dr.sc. Tomislava Domazet- Loše istraživati evoluciju mehanizama obrane od uzročnika bolesti u jedinki koje žive u grupama, te na koji način imunitet zapravo može potaknuti formiranje grupe i njezinu daljnju evoluciju.

 

Dr.sc. Tanja Vučković Juroš će nastaviti znanstvenu i istraživačku karijeru na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje će u suradnji s dr.sc. Aleksandrom Štulhoferom provesti međukulturni komparativni projekt Sense AGENDa. Projekt postavlja pitanje zbog čega se građani protive ili pojačano suprotstavljaju rodnoj i seksualnoj jednakosti. Kako bi pronašao odgovor, projekt će uspoređivati situaciju u Hrvatskoj i Belgiji, dvije zemlje koje se razlikuju u uspjehu antirodnih pokreta. U tu će svrhu projekt analizirati kako građani primaju i procjenjuju poruke o rodu i seksualnosti koje susreću u javnom prostoru.

 

Dr.sc. Špela Konjar, će na Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u istraživačkom timu prof. dr. sc. Stipana Jonjića povoditi projekt Virus RePro IEL, s ciljem istraživanja mehanizama kojima virusi utječu na intraepitelne limfocite u crijevu. Intraepitelni limfociti su ključne stanice imunološkog sustava u zaštiti tkiva od virusne infekcije, a u sklopu projekta će se analizirati i njihovo ponašanje pri izlaganju crijeva različitim uvjetima, uključujući mišji model ulceroznog kolitisa, liječenje antibioticima i prehranu s visokim udjelom masti. Rezultatima istraživanja stvorit će se temelj za razvoj novih dijagnostičkih i terapeutskih pristupa u rješavanju javnozdravstvenih problema visoke razine važnosti, poput upalne bolesti crijeva, kolitisa te autoimunih bolesti.   

 

 

Dva projekta zagrebačkog PMF-a financirat će se putem Widening stipendija

 

I ovogodišnji natječaj pružao je mogućnost sudjelovanja u Widening panelu. Odnosno, projektne prijave, u kojima je organizacija domaćin smještena u Widening zemljama, a koje nisu financirane putem MSCA budžeta, putem Widening panela dobile su dodatnu mogućnost financiranja. Ovim putem 46 istraživača dobilo je mogućnost financiranja. Putem Widening stipendija, bit će financirana dva projekta i to na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Postotak uspješnosti hrvatskih organizacija, uključujući i Widening stipendije je 27%.

 

Zadnji natječaj za Individualne stipendije u Obzor 2020. programu je ujedno i najuspješniji, čime se potvrđuje konstantno povećanje kvalitete hrvatskih projektnih prijava.

 

Čestitamo svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje!

 

Dodatne informacije:

 

 

 

 

Za pomoć pri implementaciji i promociji projekta, slobodno nam se obratite.

Novim Obzor Europa programom, Individualne stipendije postaju Postdoktorske stipendije te će i dalje biti namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat. Cilj MSCA Postdoktorskih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Prema MSCA radnom programu za period 2021./2022.godine, sljedeći natječaj za Postdoktorske stipendije očekuje se sredinom travnja 2021. godine.

 

Vizual MSCA

datum objave: 09.02.2021.