U izazovnoj školskoj godini eTwinning zajednica bit će važan oslonac

Svaka školska godina dolazi sa svojim izazovima, a 2020./2021. zbog pandemije koronavirusa bit će posebno nepredvidljiva. Takve izvanredne okolnosti zahtijevaju primjenjive pedagoške pristupe za učenje na daljinu i uključuju korištenje digitalnih alata. Platforma eTwinning pokazala se kao pouzdana saveznica za provođenje nastave na daljinu, budući da nastavnicima nudi korištenje ugrađenih web alata, razmjenu materijala, umrežavanje te održavanje videokonferencija u virtualnim učionicama u kojima mogu sudjelovati i učenici.  

Ilustracija s učenicom u povodu početka školske godine

U jeku izbijanja koronakrize eTwinning ambasadori održali su niz webinara i drugih online aktivnosti kako bi učiteljima i nastavnicima osigurali potporu tijekom provođenja nastave na daljinu, a na njihovu podršku nastavnici mogu računati i tijekom ove školske godine. Snimke webinara dostupne su na Youtube kanalu eTwinning Hrvatska AMPEU i u grupi eTwinning HR_ambasadori.

Riječ je, naime, o materijalima koji su korisni školama za održavanje nastave na daljinu, ali i kao poticaj za uvođenje inovacija i promjena u školski program. Mnogi nastavnici koji su se uključili u eTwinning zajednicu ističu kako su zahvaljujući eTwinningu stekli digitalne vještine rada u online okruženju te postali fleksibilniji. Osim toga digitalne vještine prenijeli su i na svoje učenike koje su uključili eTwinning projekte pa njihovi učenici znaju kako funkcionira internet i kako raditi s mrežnim alatima. Zbog takvog angažmana, učenici su postali samostalniji, odgovorniji (poštuju rokove) i kreativniji.

Podsjećamo na to da je u svrhu osiguravanja kontinuiteta nastavnog procesa u ovim izazovnim vremenima Ministarstvo znanosti i obrazovanja  donijelo detaljne preporuke za provedbu nastave u ovoj školskoj godini, a objavljeni su i odgovori na česta pitanja vezana za povratak u školu. U kontekstu primjene protuepidemijskih mjera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te ustanova osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Učenik sa zaštitnom maskom

Vodič Europske komisije o mješovitoj nastavi (Blended learning)

Za slučaj da se pojavi potreba za primjenom mješovitog tipa nastave, Europska komisija je uz savjetovanje s predstavnicima ministarstava obrazovanja država članica objavila koristan vodič na ovu temu: Blended learning in school education – guidelines for the start of the academic year 2020/21.

U njemu se istražuju pedagoške mogućnosti i izazovi mješovitog modela učenja te se ističu ključna razmatranja o kojima bi kreatori politika i škole mogli razmišljati kada planiraju kombinirati učenje u školama i na daljinu. Ta su razmatranja obuhvaćena u osam područja, a tiču se rukovodstva škole, zakonodavstva za podršku pri donošenju odluka, okruženja za učenje u školama i na daljinu za sve učenike, uloge, kompetencija i radnih uvjeta nastavnog osoblja, procjene učenika, dobrobiti nastavnika i učenika, suradnje u kontekstu školske zajednice te osiguranja kvalitete.

Želimo vam dobar početak nastave, dobro zdravlje i uspješnu školsku godinu!

 

datum objave: 04.09.2020.