U Nadi je spas

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec već 15 godina aktivno djeluje na zaštiti prava najranjivijih skupina u društvu, djece i starijih osoba. Područje njihova djelovanja obuhvaća velik broj kućanstava, često samačkih, sa starijim i kronično bolesnim osobama kojima je potrebna pomoć oko dostave obroka, lijekova i namirnica. Stoga, kada su na snagu stupile mjere zaštite od pandemije koronavirusa, u „Nadi“ su shvatili da trebaju hitno djelovati na terenu.

Ilustracija za Udrugu udomitelja Nada Ivanec koja brine o pravima najranjivijih u društvu

 

„Nije bilo vremena za čekanje, znali smo da jedino zajedničkim snagama, solidarnošću i brigom o drugima možemo uspješno prevladati teškoće u ovim izazovnim vremenima“, kaže Mladenka Ravenski, predsjednica udruge „Nada“.

 

Imajući na umu ranjivost svojih korisnika, stupili su u kontakt sa Stožerom civilne zaštite Grada Ivanca i stavili na raspolaganje svoje zaposlenice i službeni automobil Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec. Dvije zaposlenice, predsjednica Udruge i socijalna radnica, sklopile su ugovor o volontiranju s Crvenim križem i prošle edukaciju za izvršavanje volonterskih zadataka u uvjetima pandemije. Po primitku poziva spremno su obilazile potrebite i dostavljale pakete za obitelji u riziku te lijekove i namirnice starijim i kronično bolesnim osobama.

 

Istovremeno je Udruga otvorila svoje komunikacijske kanale preko kojih su

psihologinja i socijalna radnica odgovarale na upite udomiteljskih i socijalno ugroženih obitelji.

 

„Asistentice za pomoć u učenju svakodnevno su bile dostupne učenicima iz udomiteljskih obitelji i obitelji u socijalnom riziku. Zajedno s volonterima Udruge pomagale su djeci usvojiti nastavne sadržaje i riješiti zadatake, ali i druge izazove koje su pred njih stavile e-škola i nova svakodnevica“, objašnjava gospođa Ravenski.

 

Udruga je sa svojim korisnicima redovito komunicirala i preko svojih online kanala -  Facebook i web stranice - tako što su objavljivali provjerene i aktualne podatke o koronavirusu, ali i korisne informacije o pružanju smještaja djeci i starijim osobama u udomiteljskim obiteljima.

Službeni automobil Udruge Nada

Službeni automobil udruge Nada također je bio na raspolaganju Stožeru civilne zaštite Ivanca

 

Udruga udomitelja “Nada” Ivanec iskusna je korisnica programa Erasmus+, čija je provedba kroz informiranje i educiranje rezultirala podizanjem svijesti mladih o njihovoj ulozi u društvu te važnosti volonterskog angažmana, tolerancije i solidarnosti. Upravo je u tijeku provedba projekta “Aktivni mladi za aktivno društvo” koji je usmjeren na uključivanje mladih u pomaganje socijalno isključenim skupinama.

 

„Dodatnu vrijednost projekta prepoznajemo u njegovu međunarodnom karakteru, budući da uključuje sudionike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Kroz projekt će sudionici iz triju država podijeliti i međusobna iskustva u borbi s pandemijom. Pritom će nam važne spoznaje prenijeti dvije zaposlenice Udruge koje su volontirale tijekom pandemije te sudjelovale na online edukacijama “COVID-19” te “COVID-19 i društvena stigmatizacija” u organizaciji Crvenog križa. Na edukacijama su se upoznale i s negativnim posljedicama društvene stigmatizacije oboljelih“, istaknula je predsjednica „Nade“.

 

Vizual kampanje #ZajednoSmoJači


Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika 
u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na  nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.  

U nastavku pročitajte neke od pozitivnih priča #ZajednoSmoJači:

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira
volonteri iz Krugova dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine starijima i nemoćnima, članovi grupe Jedni za druge pomažu ljudima u potrebi,
 eTwinning ambasadori učiteljima i nastavnicima pružaju potporu u provedbi nastave na daljinu.
Hrvatske inspirativne priče o solidarnosti u europskoj zbirci
Europske snage solidarnosti u akciji pomaganja širom Europe
Upoznajte eTwinning ambasadore koji nesebično pomažu kolegama u nastavi na daljinu

Zahvaljujući programu Erasmus+ postali su važna karika online nastave

Razvijaju socijalno poduzetništvo, imaju školsku zadrugu, volonterski klub i goalball tim
Kako je Webučionica pomogla stotinama nastavnika u školi na daljinu
Briga za ekologiju jača od koronavirusa
U eTwinningovom projektu Family time sudjelovale cijele obitelji
Kako si? SOS-linija za mentalno zdravlje

Sigurni u zajednici uz osječki Crveni križ

Erasmus+ pomaže u online nastavi za djecu s teškoćama u razvoju

Solidarnim pomaganjem gradimo bolje društvo

Odgojiteljica Andreja Sedlar predstavlja iskustvo rada na daljinu s djecom i dobrobiti eTwinning projekata u vrtićima 

datum objave: 17.06.2020.