HOME / Novosti /
U Zagrebu održana središnja nacionalna proslava 30 godina programa Erasmus

U Zagrebu održana središnja nacionalna proslava 30 godina programa Erasmus

Zagreb, 28. studenoga 2017. – U Zagrebu je 27. studenoga održana svečana konferencija u povodu proslave 30 godina programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije i najvećeg programa akademske mobilnosti u svijetu. Na konferenciji službenog naziva „Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina“ u hotelu Westin Zagreb visoki gosti, dionici, predstavnici i korisnici programa Erasmus+ uzvanicima su predstavili razvoj programa od njegovih početaka 1987. do danas, s posebnim naglaskom na hrvatski dio priče o Erasmusu. U Republici Hrvatskoj za provedbu programa Erasmus+ zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije uz nadležna ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

 

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović predstavila je rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. u Republici Hrvatskoj. Do danas je više od 40.000 građana zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu –  sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja. Program je možda percipiran kao program mobilnosti za studente, ali on pokriva cijelu obrazovnu vertikalu i velik je interes i dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Mi ih potičemo da ih se uključi što je više moguće. Nudi se mogućnost i sudjelovanja u programima cjeloživotnog učenja za osobe starije dobi i njihov se broj iz godine u godinu povećava, rekla je ravnateljica Gladović.

 

 

„Prepoznali smo Erasmus kao jedan od ključnih simbola europskih vrijednosti i glavni program za mobilnost u svrhu učenja“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak te dodala da svaki sudionik mobilnosti može u svoju sredinu unijeti malu, ali važnu promjenu.