Udruga Roda tijekom koronakrize održala online trudničke tečajeve za 3000 obitelji

Udruga Roda - roditelji u akciji, organizacija s 18-godišnjim iskustvom u području obrazovanja odraslih i ujedno korisnik programa Erasmus+, organizirala je za trudnice tijekom koronakrize online tečajeve  jer su oni u  fizičkom obliku bili prekinuti zbog epidemioloških mjera.

 

"Epidemija koronavirusa suočila je buduće obitelji s nekoliko neugodnih izazova, prvenstveno s osjećajem straha od zaraze, zatim s otkazivanjem trudničkih tečajeva u zdravstvenim ustanovama te zabranom prisutnosti partnera ili druge osobe u pratnji tijekom poroda. Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. samo je dodatno pogoršao situaciju. Udruga Roda, čija je djelatnost od osnutka orijentirana na podršku roditeljima, prepoznala je potrebu te je organizirala i provela online trudničke tečajeve za više od tri tisuće obitelji tijekom tri tečaja u razdoblju od dva mjeseca, što je ukupno oko 10 posto obitelji koje će u ovoj godini dobiti prinovu", istaknula je voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda Daniela Drandić.

 

U udruzi su počeli pripremati online trudničke tečajeve prije proglašenja pandemije, pa ih je ta situacija samo ponukala da ubrzaju pripreme. "Tijekom protekle tri godine razvijali smo tečaj za edukatore na temu poroda kroz Erasmus+ projekt zajedno s partnerima iz Češke i Slovenije. Naš tim volontera bio je izrazito motiviran da iščekujućim obiteljima pruži relevantne i kvalitetne informacije. Dio materijala nastalih za vrijeme Erasmus+ projekta implementirali smo u ove online tečajeve", istaknula je Drandić. "Reakcije polaznika tečajeva bile su odlične. Većina je izjavila da vjerojatno ne bi prošli nikakav tečaj da nije bilo ovih tečajeva, a 98 posto ih je reklo da bi Rodine online tečajeve preporučili drugima", dodala je Daniela Drandić.

 

Volonteri udruge Roda

 

Iako se online tečajevi uvelike razlikuju od sudjelovanja neposredno na radionicama, u koronakrizi pokazali su se ključnima. Kontakt s korisnicima udruga je također održavala i putem specijaliziranih grupa na društvenim mrežama. "Dragocjen nam je taj odnos sa sudionicima naših aktivnosti, a ujedno nam daje osjećaj zadovoljstva činjenica da smo napravili nešto što je barem na neki način popravilo tu tešku situaciju", zaključila je Daniela Drandić.

 

Udruga je nakon popuštanja epidemioloških mjera nastavila s e-tečajevima nevezano za pandemiju, a prednosti vide u pristupačnosti obiteljima koje stanuju na otocima i u drugim izoliranijim manjim sredinama.

 

Udruga Roda tijekom koronakrize održala online trudničke tečajeve za 3000 obitelji - Slika 2

 

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na  nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.  

Pročitajte sve priče iz kampanje #ZajednoSmoJači.

datum objave: 07.07.2020.