Utjecaj virtualnog na iskustvo mladih u programima Europske unije

Kao i obično, u zadnjem se mjesecu godine prisjećamo događaja po kojima će nam ostati u pamćenju - 2020. godinu, obilježenu pandemijom, zasigurno ćemo pamtiti kao onu koja nas je usmjerila na prilagodbu u raznim sferama života. Preuzimanje odgovornosti za svoje zdravlje i zdravlje bližnjih znači ograničiti fizički kontakat s drugim ljudima, što nam u ovoj godini sa sobom donosi i novu razinu digitalne pismenosti koju smo svi zajedno u kratkom roku dosegli (i još se trudimo savladati nove izazove online sfere). Prilagodba se odrazila i na međunarodna putovanja i klasične mobilnosti te stvorila potrebu za prilagođavanjem programa studentske razmjene. Detaljnije o iskustvima studentica s novim oblicima studentske razmjene pročitajte u našoj objavi Virtualna mobilnost donijela nam je neprocjenjivo iskustvo.

 

Odlučili smo popričati i s mladima i osobama koje rade s mladima kako bismo dobili širu sliku o utjecaju pandemije na volonterske aktivnosti programa Europske snage solidarnosti i na aktivnosti iz programa Erasmus+ u području mladih.

Za primjer iz programa Erasmus+ u području mladih odabrali smo „PRONI Centar za socijalno podučavanje“ i njihov projekt „Mladi u kulturi“, a za predstavljanje prilagodbe mladih volontera iz programa Europske snage solidarnosti to je udruga mladih „Mladi u EU“ i njihov projekt „Solidarity – Opportunity for Society“.

 

Glavni cilj projekta „Mladi u kulturi“ bio je veće uključivanje mladih u razvoj lokalne zajednice i stvaranje lokalnih politika, posebice onih koji se u velikom dijelu orijentiraju na mlade, što bi u konačnici pojačalo njihovu aktivnu ulogu u društvu. S obzirom na to da uključivanjem u proces stvaranja strategija za razvoj lokalne zajednice mladi doprinose poboljšanju kvalitete života građana i svog osobnog života, projektom su njegovi nositelji PRONI Centar za socijalno podučavanje i partneri Grad Osijek i Institut ANDIZET pokrenuli proces priprema za izradu nove, modernije i korisnije Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka od 2021. godine, koja bi u sebi trebala obuhvatiti sve sektore kreativne industrije. Projektom je planirano 12 sektorskih rasprava mladih i donositelja odluka, vezanih uz 12 sektora kreativne industrije i jedna završna rasprava čiji bi cilj bio donošenje zaključaka i kreiranje dokumenta Preporuka, kao izlaznog rezultata projekta. Na samom početku projektne aktivnosti tekle su po planu, no nakon sedam održanih rasprava došlo je do općeg zatvaranja radi pandemije koronavirusa.

 

Na sreću, kažu nam naše sugovornice, uspjeli su se brzo prilagoditi u provedbi svojih aktivnosti. U brzoj prilagodbi bili su ključni mladi sa svojim vještim vladanjem digitalnim tehnologijama i doista dobrim reakcijama na online sudjelovanje, kao i činjenica da je u središtu projekta kreativna industrija, otporna na krize sa svojim kreativnim načinima pronalaženja rješenja. Odlučili su prilagoditi materijale, metodologiju, odabran je najadekvatniji pristup te je projekt krenuo u svoju online fazu. Izvršna direktorica PRONI Centra Sanja Vuković dodaje kako je za ovako visoku razinu produkcije bilo potrebno imati značajne resurse, koju bi teško postigli bez podrške Kreativne riznice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i partnera Andizet.

 

Utjecaj virtualnog na iskustvo mladih u programima Europske unije - Slika 1

Fotografija sa završne rasprave projekta „Mladi u kulturi“

 

„Ono što je značajno u svemu ovome jest da dogovor uistinu kuću gradi i da bez timskog rada možda ne bismo bili ovoliko uspješni. Tim je radio danonoćno kako bi provjerio s potencijalnim sudionicima, i mladima i stručnjacima, sve mogućnosti njihovog sudjelovanja. Unutar tima podijeljene su uloge i točno se znalo uvijek tko što radi, što je izuzetno važno u ovakvim situacijama“, naglasila je voditeljica projekta Irena Mikulić.

 

Cilj projekta „Solidarity – Opportunity for Society“ i volonterskih aktivnosti udruge mladih „Mladi u EU“ financiranog sredstvima programa Europske snage solidarnosti bio je omogućiti provedbu volonterskih aktivnosti koje će donijeti učinkovit utjecaj na zajednicu kroz razvoj solidarnosti i osnažiti sustav informiranja mladih o relevantnim temama za mlade na lokalnoj razini. Također, ideja je bila dodatno potaknuti mlade osobe na uključivanje u program Europske snage solidarnosti, kao i omogućiti razvoj novih volonterskih projekata i inicijativa.

Dugogodišnji rad s mladim članovima udruge „Mladi u EU“ pokazao je da je informiranost jedan od ključnih čimbenika pri uključivanju mladih u društvene procese - mladi na "izvoru" informacija društveno su više osviješteni i aktivni te lakše pronalaze mogućnosti za osobni razvoj, kao i uključivanje na tržište rada. Imali smo priliku postaviti nekoliko pitanja volonteru iz Italije Marcu Siragusi i mentoru na navedenom projektu Francescu Lombardiju, koji je u udrugu došao kao volonter Europske volonterske službe (prethodnice Europskih snaga solidarnosti), a ostao kao njihov stalni zaposlenik.

 

Volonter Marco je o programu Europske snage solidarnosti saznao od prijatelja koji i sam radi s mladima, a s obzirom na to da je studirao međunarodne odnose s naglaskom na povijest Balkana, volontiranje u Hrvatskoj mu se učinilo kao savršena prilika za njega. „Mislim da je najvažnija vještina koju mlada osoba dobiva iz ovakve mogućnosti sposobnost rada u međunarodnom kontekstu, s različitim ljudima. Ovo je najkorisnija prilika koju vam program nudi. Možete učiti od drugih ljudi s drugim stanjem uma, drugim načinom bavljenja stvarima. To vam omogućuje da usvojite konstruktivniju metodu rada“, rekao je Marco.

 

Nažalost, zbog situacije s pandemijom koronavirusa bili su prisiljeni promijeniti gotovo sve aktivnosti i u velikoj se mjeri prilagoditi novim uvjetima, ali su u svemu kao misao vodilju imali dobrobit svojih volontera. „Razgovarali smo s volonterima pokušavajući razumjeti njihove brige. Potrebno je uložiti dodatan napor kako bi se zajamčila sigurnost volontera i kako bi im se osiguralo kvalitetno iskustvo za njihov osobni i profesionalni razvoj“, kaže Francesco i dodaje kako članovi udruga i ostalih organizacija trebaju imati na umu da je od ključne važnosti dodatno ojačati svoje mentorstvo jer su volonteri pod većim stresom u ovakvim situacijama te im treba kvalitetnija podrška.

 

Utjecaj virtualnog na iskustvo mladih u programima Europske unije - Slika 2

Osim prilagođavanja potrebama volontera, prilagodba novoj tehnologiji i prelazak u online sferu Francesu i udruzi „Mladi u EU“ nije pretjerano teško pao.

 

„Imam sreće jer volim eksperimentirati s novom tehnologijom, pa sam pokušao naučiti nešto novo. Također sam pokušao analizirati situaciju kako bih razmišljao o novim projektima i aktivnostima, čak i u vrijeme kad je bilo teško prebaciti se s fizičkih na online sastanke i konferencije. Ponekad je bilo stvarno frustrirajuće jer smo za neke stvari već organizirali timove sa sudionicima i odradili pripremne sastanke. Baš šteta! Ali, zahvaljujući ovom projektu volontiranja, imao sam priliku biti dinamičan i naučiti prilagoditi se u kratkom vremenu“, podijelio je s nama Franceso, a i Marco se složio sa svojim mentorom: „Iz ovog iskustva naučio sam kako se suočiti s pandemijom. Naučio sam biti samostalniji radeći s ljudima iz različitih zemalja. Bolje sam upoznao novu zemlju i njezinu kulturu. Poboljšao sam svoje jezične, digitalne i socijalne vještine zahvaljujući aktivnostima provedenim tijekom prvog dijela mog volonterskog razdoblja.“

 

Francescov je zaključak da je od izrazite važnosti biti fleksibilan i proaktivan prema promjenama i potrebama sudionika, partnera i dionika drugih projekata. Osim toga, u svakom projektu je važno partnerstvo i suradnja, a osobito u ovakvim vremenima, što je dodatno potvrdila i naša sugovornica iz PRONI Centra. „Ono što sam naučila ponajviše je suradnja, redovita međusobna informiranost i dogovor. Također, kapaciteti svakog partnera u partnerstvu su dragocjeni i važni, i za razliku od mnogih partnerstava „na papiru“, ovo naše je uistinu angažirano partnerstvo svih organizacija, i to je možda i najvažnija komponenta uspjeha projekta 'Mladi u kulturi'“, podijelila je s nama voditeljica projekta Irena Mikulić.

 

Zamolili smo naše sugovornike da mladim osobama, ali i članovima udruga i organizacija odnosno voditeljima projekata, daju savjet i pošalju poruku koja će im pomoći u ovo vrijeme kada su solidarnost i volonterske aktivnosti potrebnije i više nego inače.

 

„Pozvao bih druge udruge i volontere da zajedno napišemo neku vrstu uputa ili smjernica koje pojašnjavaju probleme i moguće korake kako bi sve strane (zaposlenici i volonteri) spremnije dočekale izvanredne situacije kao što je ova“, poručio je Francesco nadahnuto i dodao misao koju, kako kaže, često voli spomenuti volonterima na samom početku njihove suradnje: „Neformalno obrazovanje podrazumijeva razmjenu znanja, iskustva i podrške, a ne samo jednu osobu koja prenosi znanje. Osoblje organizacije podijelit će znanje, a istovremeno će volonter obogatiti zaposlenike organizacije domaćina svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem“.

 

„Udruge imaju izrazito visok stupanj fleksibilnosti, spremne su brzo i kvalitetno odgovoriti na izazove, ali i predviđati trendove. Poruka je da organizatori projekata i članovi udruga što prije krenu u tu avanturu i budu predvodnici razvoja. Sretna okolnost je da su naša ciljana skupina mladi, a oni su već spremni na odgovor i djelovanje u virtualnom prostoru. Također neće zamjeriti ako starija generacija ne učini nešto savršeno u digitalnom smislu. Dapače, bit će od velike pomoći. Ovo je pravo vrijeme i prilika za sinergiju djelovanja i davanje uloge mladima koja im i pripada“, poručila je Sanja Vuković, izvršna direktorica PRONI Centra, članovima udruga.

 

Mladi volonter Marco svoju ohrabrujuću poruku upućuje drugim mladim osobama, međunarodnim volonterima i onima koji bi to htjeli postati ili se priključiti nekoj od aktivnosti programa Europske snage solidarnosti. „Želim poručiti: Ne brini i ne boj se. Ovo ti iskustvo može pomoći da izvučeš dijelove sebe koje ne poznaješ. Može vam pomoći da odrastete, postanete zreliji i otvorite se ostatku svijeta s više svijesti. A onda život u drugoj zemlji u kontaktu s drugim mladim ljudima postaje zanimljiviji.“

 

datum objave: 21.12.2020.