HOME / Novosti /
Velik interes za Euroguidance online radionice za profesionalno usmjeravanje srednjoškolaca

Velik interes za Euroguidance online radionice za profesionalno usmjeravanje srednjoškolaca

Euroguidance centar Hrvatska održao je online radionice za psihologe i pedagoge u srednjim školama na kojima su obrađene dvije teme iz područja profesionalnog usmjeravanja učenika. Zbog velikog interesa naknadno je ponovljena jedna od tih radionica te se dodatni termini planiraju za jesen.

 

Radionica „Indivdualne značajke koje određuju profesionalni put - kako ih prepoznati i potaknuti u školskom kontekstu s ciljem karijernog razvoja i profesionalnog usmjeravanja učenika“ održana je 9. lipnja 2020. putem online aplikacije Zoom. Predavačica dr. sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o povezanosti interesa i osobina ličnosti učenika, a neke od tema bile su i izravni savjetodavni rad s učenicima te rad s nastavnicima i roditeljima. Sudjelovalo je 30-ak polaznika.

 

Dan kasnije održana je radionica „Upoznavanje karakteristika učenika u okviru profesionalnog usmjeravanja: Što kada nam nisu dostupni testovi i upitnici?“ predavačice doc. dr. sc. Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radionica je izazvala velik interes te je održana i u dodatnom terminu. Polaznicima su dane smjernice koje metode koristiti kada nisu dostupni uobičajeni alati za procjenu karakteristika učenika, poput psihologijskih testova i upitnika. Kroz rad na vlastitom primjeru i različite vježbe polaznici su se upoznali s alternativnim načinima ispitivanja tih karakteristika. Također su kroz raspravu dobili uvid u prakse drugih stručnih suradnika u srednjim školama po pitanju upoznavanja učenika s njihovim karakteristikama.

 

Fotografija sudionika radionice putem aplikacije Zoom

 

Organizator radionica je Euroguidance centar Hrvatska koji djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije sa svrhom poticanja stručnog usavršavanja i međunarodne mobilnosti stručnjaka iz područja profesionalnog usmjeravanja u Hrvatskoj te promicanja mogućnosti u okviru programa Erasmus+. U organizaciji edukativnih događanja za stručne suradnike već dugi niz godina ostvaruje odličnu suradnju s predavačicama s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posebice u održavanju seminara o profesionalnom usmjeravanju za psihologe i pedagoge, izradi publikacija i suradnji na brojnim događanjima na temu profesionalnog usmjeravanja i karijernog savjetovanja.

datum objave: 16.06.2020.