Više od 200.000 registriranih volontera Europskih snaga solidarnosti

Mladi ljudi diljem Europe zainteresirani su raditi za opće dobro, a to potvrđuje i podatak o više od 200 tisuća registriranih volontera na online platformi Europskih snaga solidarnosti (ESS). Među njima je više od 1400 volontera iz Hrvatske i gotovo 7000 organizacija iz čitave Europe koje su registrirane za provedbu aktivnosti volontiranja, stažiranja i zaposlenja u okviru ovog EU programa.

Na internetskoj platformi ESS-a mladi mogu pretraživati i birati aktivnosti prema vlastitim preferencijama dok istodobno organizacije koje su akreditirane za primanje volontera koriste tu platformu za regrutiranje volontera.


Otkad su Europske snage solidarnosti pokrenute 2018. godine do danas su narasle u jednu od vodećih inicijativa EU-a kojom se mladima otvaraju prilike da solidarno pomažu tamo gdje je potrebno i pritom stječu dragocjeno iskustvo koje će im koristiti cijeloga života.

Potreba za solidarnim angažmanom svih dionika u društvu naročito dolazi do izražaja u ovim kriznim vremenima pandemije koronavirusa, kada su mnogi korisnici programa Europskih snaga solidarnosti svoja znanja i vještine stavili na raspolaganje zajednici. Među važnim načelima Europskih snaga solidarnosti svakako su i vrijednosti poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te promicanje poštenog i jednakog društva u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost.

U natječajnoj godini 2019. u sklopu programa Europske snage solidarnosti s korisnicima iz Hrvatske ugovoreno je 58 projekta ukupne vrijednosti 9,25 milijuna kuna. Tijekom 2020.godine hrvatskim je korisnicima na raspolaganju 13,59 milijuna kuna.Pročitajte još:

Grupa Jedni za druge sjajan je primjer ljudske solidarnosti i humanosti u vremenu krize

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira

Krugovi dobrote u doba koronavirusa


datum objave: 09.04.2020.