Zahvaljujući programu Erasmus+ postali su važna karika online nastave

Škole koje poput I. gimnazije Osijek dugi niz godina sudjeluju u programu Erasmus+ spremno su uskočile u „nastavu na daljinu“ i pružile snažnu potporu prosvjetnoj zajednici i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u provedbi online nastave.

„Osjećali smo se osposobljeni, sigurni i puni iskustva jer smo sve potrebne vještine i znanja za bezbolno pokretanje kvalitetne nastave u svojim razredima naučili kroz Erasmus+ projekte. Svoje digitalne vještine rado dijelimo s kolegama kojima je to bilo potrebno“, otkrila nam je profesorica engleskog i njemačkog jezika Ivana Štiglec, koordinatorica Erasmus+ projekta „Out of the Box“.

 

Spremni za budućnost

 

U Erasmus+ projektu „Out of the Box“, koji je pokrenut početkom školske godine 2019./20., sudjeluje 13 nastavnika osječke škole. Najveći dio projektnih aktivnosti srećom je odrađen do početka koronakrize. Na stručnim tečajevima u sklopu Erasmus+ mobilnosti nastavnici su usavršavali svoja znanja i vještine za 21. stoljeće, a među njima su i inovativni pristupi u nastavi i poboljšanje digitalnih vještina.

Obrazovanje u online izdanju

Sve ono što su naučili primjenjuju u praksi, prenose i dijele s kolegama u školi, ali i izvan škole kroz razne nastavničke grupe na društvenim mrežama. Primjerice, koordinatorica projekta i jedna članica projektnog tima održale su u ožujku webinar za eTwinning grupu „Inclusive Education“. Kao predstavnica Hrvatske na eTwinning webinaru ESL grupe za nastavnike engleskog jezika iz raznih EU država i na eTwinning webinaru u organizaciji hrvatskih eTwinning ambasadora “Engleski jezik u nastavi na daljinu“, Ivana Štiglec je predstavila svoja iskustva i praktične primjere u online nastavi te podijelila svoje gotove materijale za korištenje. Naime, znanja stečena u projektu primjenjuju se i u drugim projektima škole od kojih koristi ima velik broj europskih nastavnika. Osim toga, pet članica projektnog tima (Gordana Dragušica, Ella Rakovac-Bekeš, Nataša Tram, Margareta Princip i Ivana Štiglec) uključeno je u izradu videolekcija za Ministarstvo znanosti i obrazovanja za potrebe nastave na daljinu.

„Sudjelujemo i u organizaciji TeachMeetova odnosno online sastanaka preko kojih nastavnici predstavljaju što su naučili na svojim tečajevima i kako su to primijenili u nastavi. Na web stranici škole otvorili smo i mali repozitorij materijala u koji nastavnici postavljaju svoje materijale i planove poučavanja radi primjene novostečenih znanja. Organizatori tečaja na koje nismo bili u mogućnosti otići zbog koronakrize svaki tjedan održavaju zanimljive webinare, pa se i na njih odazivamo i sudjelujemo“, dodaje Ivana Štiglec.

Va

Ukorak s globalnim obrazovnim trendovima

 

Profesorica Štiglec kao Europeana nastavnik ambasador za Hrvatsku i još tri članice projektnog tima dio su hrvatske korisničke skupine koja već drugu godinu radi u sklopu projekta European Schoolneta Europeana DSI-4, gdje izrađuju scenarije poučavanja koje nastavnici mogu besplatno koristiti za sve predmete i prikladni su za sve uzraste. Veliki broj scenarija izrađuje se i za potrebe online nastave. Scenariji su dostupni na blogu „Teaching with Europeana“.

Koordinatorica projekta „Out of the Box“ aktivna je i izvan Europe kao ambasadorica Hrvatske u globalnoj obrazovnoj zajednici PenPal Schools koja je također prikladna za online nastavu. Omogućuje, naime, nastavnicima da svoje učenike uključe u rad platforme kako bi u sigurnom okruženju s vršnjacima mogli komunicirati i surađivati na zanimljivim temama.

 

*****

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.

U nastavku pročitajte neke od pozitivnih priča #ZajednoSmoJači:

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira
Volonteri iz Krugova dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine starijima i nemoćnima, Članovi grupe Jedni za druge pomažu ljudima u potrebi,
 eTwinning ambasadori učiteljima i nastavnicima pružaju potporu u provedbi nastave na daljinu.
Hrvatske inspirativne priče o solidarnosti u europskoj zbirci
Europske snage solidarnosti u akciji pomaganja širom Europe
Upoznajte eTwinning ambasadore koji nesebično pomažu kolegama u nastavi na daljinu

 

datum objave: 22.05.2020.