Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

BIBB - Učenje temeljeno na radu i naukovanje

Projekt Učenje temeljeno na radu i naukovanje (Work Based Learning and Apprenticeships - NetWBL) bavio se prepoznavanjem i objedinjavanjem primjera dobrih praksi u okviru koncepta učenja temeljenog na radu te je uočavao nedostatke i potrebe tog koncepta kao i razvijao ideje o njegovom daljnjem razvoju.

 

Cilj projekta bio je staviti veći naglasak na primjenu elemenata učenja temeljenog na radu u postojećim sustavima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, sustavima visokog obrazovanja te sustavima naukovanja.

 

U tu svrhu izrađena je baza podataka o iskustvenom učenju (WBL TOOLKIT- mrežni alat namijenjen pretraživanju dosad osmišljenih i uspješno primijenjenih elemenata iskustvenog učenja temeljem projekata financiranih u sklopu Programa za cjeloživotno učenje i Erasmus+ programa

 

Projekt je trajao od 2013.g. do kolovoza 2016 g., a u njemu je sudjelovalo 29 nacionalnih agencija za provedbu programa Erasmus+, uključujući i Hrvatsku. Koordinator projekta bila je njemačka nacionalna agencija BIBB, a projekt je kao tematsku mrežu financirala Europska komisija.

 

Izvješća s održanih konferencija možete pronaći na sljedećim poveznicama:

 

1. monitoring konferencija (Bruxelles, veljača 2014.),

2. monitoring konferencija (Vilnius, listopad 2015.),

3. monitoring konferencija (Berlin, lipanj 2016.) odnosno Priopćenje o uspješnoj realizaciji projekta.

 

Više o samom projektu kao i konceptu učenja temeljenog na radu i naukovanju možete pronaći na mrežnim stranicama projekta