Mogućnosti za mlade osobe

Dugoročno volontiranje u inozemstvu

Kroz dugoročno volontiranje (od 2 do 12 mjeseci) dobivaš priliku iskusiti život u nekoj drugoj državi, sudjelujući u volonterskim projektima koji se bave mladima, ekologijom, životinjama, kulturom, umjetnošću, sportom, djecom... Troškovi putovanja, smještaja, lokalnog prijevoza, osiguranja, tečaja jezika i džeparca pokriveni su programom Erasmus+. Volontirati možeš ako ti je između 18 i 30 godina.

 

 

Sudjelovanje u razmjenama mladih

Razmjene mladih organiziraju se u različitim državama na teme tolerancije, zdravog života, ekologije, demokracije, aktivnog sudjelovanja u društvu... te kroz neformalne metode učenja (radionice, rasprave, igranje uloga, oluja mozgova, razne kreativne tehnike, aktivnosti na otvorenom...) djeluju na unaprjeđenje kompetencija sudionika, otkrivanje i prihvaćanje novih kultura. Troškovi putovanja, smještaja, prehrane i organizacije te izvanrednih troškova (npr. vize, dozvole boravka, cjepiva i sl.) pokriveni su programom Erasmus+. Razmjene traju od 5 do 21 dan, a u njima možeš sudjelovati ako ti je između 13 i 30 godina.

Komunikaciju s donositeljima odluka za mlade

Kroz uključivanje u projekte Strukturiranog dijaloga – dijaloga između mladih osoba i donositelja odluka za mlade na lokalnoj, regionalnoj i/ili nacionalnoj razini – dobit ćeš priliku predstaviti svoje potrebe, želje i zapažanja donositeljima odluka, sudjelovati u planiranju daljnjih aktivnosti za mlade, u anketama, konzultacijama i studijama o potrebama mladih, u simulaciji funkcioniranja demokratskih institucija (parlamenta, savjeta za mlade...) te na taj način pozitivno pridonijeti položaju i mogućnostima mladih u svojoj zajednici. Sudjelovanje je otvoreno za mlade u dobi između 13 i 30 godina.

Sudjelovanje u inicijativama mladih

Kroz projekte solidarnosti mladih možeš pridonijeti rješavanju određenog problema u svojoj zajednici, zajedno sa najmanje 5 vršnjaka iz svoje zajednice – primjerice, zanemarenost starijih osoba u svojem okruženju, nedostatak kulturnih i kvalitetnih aktivnosti za mlade, nezaposlenost mladih... Troškovi mentora i provedbe projekta te troškovi za sudjelovanje mladih s manje mogućnosti pokriveni su programom Europske snage solidarnosti. U Projektima solidarnosti možeš sudjelovati ako imaš između 18 i 30 godina.