Što je potrebno napraviti

Za volontiranje

Ako želiš volontirati, prvo možeš posjetiti mrežnu bazu akreditiranih organizacija na www.europa.eu/youth/evs_database. Riječ je o organizacijama koje su prošle proces provjere od strane ovlaštenih tijela, dokazale svoju kvalitetu te time stekle dozvolu za primanje ili slanje volontera za sudjelovanje u aktivnostima koje provode.

 

Tamo možeš potražiti organizaciju u svojoj blizini koja je ovlaštena za slanje volontera i koja ti može pomoći pri traženju organizacije u kojoj ćeš volontirati. Organizacije će se prijaviti Agenciji za mobilnost i programe Europske unije za projekte koji uključuju primanje i slanje volontera.

 

Također možeš i samostalno, izravno putem elektroničke pošte, kontaktirati s organizacijom u inozemstvu koja je ovlaštena za primanje volontera te se raspitati o svojem mogućem uključivanju. Možeš i posjetiti www.lastminute.eurodesk.eu, novu e-platformu koja ti omogućuje pretraživanje konkretnih ponuda za odlazak u inozemstvo radi učenja, volontiranja, razmjena ili slično u sklopu programa Erasmus+, ali uključuje i druge mogućnosti.

Za razmjene mladih i inicijative mladih

Ako želiš sudjelovati u razmjenama mladih, prvo saznaj s kojim organizacijama za mlade u svojoj okolini dijeliš vrijednosti i interese te im se javi. Također možeš osnovati novu udrugu ili okupiti neformalnu skupinu od najmanje četiri mlade osobe. Udruge ili neformalne skupine mladih osmislit će prijavu za razmjene mladih i/ili inicijative mladih u suradnji s najmanje jednim stranim partnerom, te se prijaviti Agenciji za mobilnost i programe Europske unije u skladu s rokovima i uvjetima koji su objavljeni na www.mobilnost.hr

Ovdje možeš pronaći primjere inicijativa koje te mogu nadahnuti za izradu i prijavu projekta: www.salto-youth.net

Za komunikaciju s donositeljima odluka

Ako želiš sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču mladih kroz konzultacije s lokalnim političarima i donositeljima odluka ili u simulaciji funkcioniranja demokratskih institucija, prvo saznaj s kojim organizacijama za mlade u svojoj okolini dijeliš vrijednosti i interese te im se javi ili osnuj novu udrugu. Organizacije osmišljavaju projekte koji mogu biti nacionalni – u suradnji s najmanje jednom domaćom organizacijom (općinom, gradom, ili nekom drugom udrugom) – ili pak transnacionalni (u suradnji s najmanje jednom stranom organizacijom). Projekti se prijavljuju tri puta godišnje, no ti se za sudjelovanje u projektima možeš javiti tijekom cijele godine izravno udrugama kojima je projekt odobren.

Za dodatne informacije posjeti www.mobilnost.hr ili se javi na mladi@mobilnost.hr.