Erasmus+

Želiš li provesti dio studija ili obaviti stručnu praksu u inozemstvu?

Ako si student nekoga hrvatskoga visokog učilišta kojemu je dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje, imaš prilike provesti 3 – 12 mjeseci na svakoj od razina studija na studiju na nekome od europskih visokih učilišta (a od 2015. u više od 150 zemalja cijelog svijeta) s kojima tvoje matično učilište ima potpisan ugovor o suradnji. Za to ćeš preko svojega visokog učilišta dobiti financijsku potporu namijenjenu životnim i putnim troškovima, a sam iznos ovisi o državi u koju odlaziš. Na mobilnost u svrhu studija možeš otići tek od druge godine studija.

 

Na stručnoj praksi u inozemstvu možeš provesti 2 – 12 mjeseci na svakoj od razina studija. Jednako tako, stručnu praksu možeš odraditi u roku od 12 mjeseci od diplomiranja pod uvjetom da si se na natječaj za dodjeljivanje financijske potpore na matičnom visokom učilištu prijavio i bio odabran dok si još bio u statusu studenta. Financijska potpora koju ti matično visoko učilište dodjeljuje pokriva životne i putne troškove, a razlikuje se od države do države.

Koji je prvi korak?

Posjeti mrežne stranice svoje matične ustanove i provjeri raspisane natječaje za Erasmus+ mobilnosti u svrhu studija ili stručne prakse. Raspisani natječaji navode otvorene mogućnosti za mobilnosti (na inozemnim visokim učilištima te dostupne programe), rokove prijave, potrebnu dokumentaciju, uvjete odabira studenata i iznose financijske potpore. Više informacija možeš pronaći i u Uredu za međunarodnu suradnju svojeg visokog učilišta.

 

Za pronalazak stručne prakse također možeš posjetiti neke od mrežnih stranica:

 

Kada se i kako primaju prijave?

Prijavu ćeš podnijeti svojemu matičnome visokom učilištu po raspisivanju javnog natječaja, prema rokovima i uvjetima koje ono propisuje. Visoko učilište također je zaduženo za izbor studenata i isplatu financijskih potpora.