Kako sudjelovati u CEEPUS-u

Novosti u CEEPUS-u

Slijedom Hitne tehničke Odluke Središnjeg ureda za CEEPUS od 30. rujna 2020. o poticanju poučavanja i učenja na daljinu te slijedom primljenog mišljenja Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske od 1. listopada 2020. o virtualnim mobilnostima u programu CEEPUS, Agencija za mobilnost i programe EU s početkom tekuće akademske godine uvela je nove procedure u organizaciji dolaznih mobilnosti, s ciljem poticanja virtualnih, kombiniranih i fizičkih mobilnosti u trenutnoj epidemiološkoj situaciji:

Obavijest o novim procedurama možete pronaći ovdje.

 

 

Sudjeluje li Vaše visoko učilište u ak. god. 2021./2022. u nekoj od odabranih CEEPUS mreža - provjerite ovdje

Ako Vaše visoko učilište ne sudjeluje u niti jednoj od odabranih CEEPUS mreža, pozivamo Vas da podnesete prijavu za mobilnost u sklopu natječaja za freemover mobilnosti, koji će biti otvoren tijekom studenog 2021.

 

Vrste i kategorije mobilnosti

U CEEPUS-u se omogućuju tri osnovne vrste mobilnosti. To su:

 

 

Kategorije mobilnosti

 

Osim triju osnovnih vrsta mobilnosti, u CEEPUS-u sve mobilnosti spadaju u jednu od četiriju kategorija, s obzirom na kategoriju stipendista i svrhu mobilnosti. Ovo su ujedno i kategorije mobilnosti u planu mobilnosti (traffic sheet): 

 

  1. student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti semestralnu mobilnost te je trajanje ove vrste mobilnosti najmanje tri mjeseca. 
  2. short-term student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti mobilnost u svrhu istraživanja za završni rad/disertaciju. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest jedan mjesec. 
  3. teacher: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuje nastavno osoblje u svrhu održavanja nastave/mentorskog rada u ustanovi domaćinu te razvijanja međusveučilišne suradnje. Sukladno Radnom programu, uvjet je za odobravanje ove vrste mobilnosti održavanje šest sati nastavnog/mentorskog rada tjedno. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest pet dana, odnosno tri dana u slučaju kratke grupne mobilnosti. 
  4. short-term excursion: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju sudionici kratke grupne mobilnosti (primjerice, ljetne škole). Nastavno osoblje koje sudjeluje u ljetnoj školi prijavljuje se u okviru kategorije teacher.

Dokumenti

Procedura za povrat putnih troškova

Procedura za povrat putnih troškova odlaznim stipendistima u programu CEEPUS

Studenti i doktorandi imaju pravo na povrat putnih troškova najviše za jednu ostvarenu mobilnost, a nastavno osoblje najviše za dvije ostvarene mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Obračun putnih troškova temelji se na paušalnim iznosima, utvrđenima prema zračnoj udaljenosti između matične ustanove stipendista i ustanove primateljice.

 

Procedura za povrat putnih troškova.

Česta pitanja

Korisne poveznice

Kontakt

Nacionalni ured za CEEPUS

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Frankopanska 26

10000 Zagreb

T: +385 (0)1 555 7855

e-mail: ceepus@mobilnost.hr

Natječaj za odlazne mobilnosti

Akademska godina 2020./2021.

Neke od država i dalje potvrđuju prijave za mobilnost u tekućoj akademskoj godini, posebice ako je riječ o kraćim, virtualnim mobilnostima.

 

Akademska godina 2021./2021.

 

Natječaj za mrežne* mobilnosti u zimskom semestru: bit će otvoren tijekom svibnja, s krajnjim rokom do 15. lipnja

 

Natječaj za mrežne mobilnosti u ljetnom semestru: otvoren tijekom listopada (do 31. listopada)

 

Natječaj za "freemover"** mobilnosti u ljetnom semestru: otvoren tijekom studenoga (do 30. studenog)

 

*mrežne mobilnosti: mobilnosti između ustanova koje sudjeluju u istoj CEEPUS mreži. Popis hrvatskih ustanova koje sudjeluju u CEEPUS mrežama u idućoj godini bit će objavljen do 15. travnja.

 

**"freemover" mobilnosti: mobilnosti sa bilo koje od hrvatske ustanove koja ima pravo sudjelovanja (sva javna visoka učilišta) na bilo koju ustanovu u nekoj od 15 zemalja koje sudjeluju u CEEPUS-u