Nacionalne aktivnosti I

Prvo izdanje nacionalnih aktivnosti

Kao koordinatori nacionalnih aktivnosti, nacionalne agencije imaju slobodu kreirati aktivnosti prema potrebama koje su prepoznate na nacionalnoj razini. Kao takvu prepoznali smo potrebu za osvještavanjem lokalnih i regionalnih jedinica o ključnoj ulozi koju imaju kada je u pitanju perspektiva mladih.

 

Temeljem iste, za jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su iskazale motivaciju za sudjelovanjem u projektu kreiran je paket aktivnosti koji se sastoji od nacionalnih osposobljavanja te međnarodnih aktivnosti umrežavanja temeljem ranije uspostavljenog partnerstva Agencije za mobilnost i programe EU s drugim partnerima na EGL projektu.

 

Kroz organizirani sustav stručne podrške tijekom cijelog trajanja projekta, cilj je osnažiti jedinice lokalne i regionalne uprave i pomoći im u stvaranju održivog sustava te poticajnog okruženja rada s mladima u njihovim lokalnim zajednicama. 

 

Korisnici prvog izdanja nacionalnih aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local su:

 

 • Grad Pregrada
 • Grad Rijeka
 • Grad Sisak
 • Grad Velika Gorica
 • Grad Opuzen
 • Grad Varaždin
 • Grad Rovinj,
 • Grad Đakovo,
 • Općina Lovran,
 • Općina Velika Kopanica
 • Općina Tisno

 

 

Pregled svih provedenih aktivnosti prvog izdanja EGL projekta

Međunarodni studijski posjet - Slovenija

Od 15.10.-18.10.2019. u sklopu projekta „Europe Goes Local“ u organizaciji slovenske nacionalne agencije održan je studijski posjet Sloveniji. Posjet je za cilj imao predstaviti primjere dobre prakse jedinica lokalne samouprave i zakonodavni okvir kada je u pitanju rad s mladima.

 

Tijekom četiri dana, sudionici iz Albanije, Estonije, Hrvatske, Švedske posjetili su Ured za mlade Republike Slovenije gdje im je predstavljena nacionalna struktura u području rada s mladima, rad Mladinskog sveta Slovenije i Mladinske mreže MaMa kao i nacionalna strukovna kvalifikacija za zanimanje osoba koja radi s mladima. Lokalne politike za mlade predstavila je voditeljica Ureda za mlade Grada Ljubljane.

 

Nakon što su se upoznali s nacionalnim i lokalnim politikama i strukturama za mlade, sudionici su posjetili Centar za mlade Legebitra u Ljubljani, Društvo za razvijanje prostovoljnog dela Novo Mesto, Centar za mlade Brežicejedan od trinaest centara za mlade u Europi kojem je dodijeljena oznaka kvalitete Vijeća Europe, Centar za mlade Trbovlje i Centar za mlade Velenje.

 

Studijski posjet Sloveniji pokazao je važnost instititucionalne potpore radu s mladima na lokalnoj razini te profesionalizacije rada s mladima. Posjet je omogućio umrežavanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave iz pet europskih zemalja kao i uspostavljanje partnerstava tijekom organiziranih aktivnosti za razvoj projektnih ideja.

Završna nacionalna EGL konferencija

31. svibnja 2019. održana je završna konferencija projekta Europe Goes Local - „Rad s mladima na lokalnoj razini: rezultati i preporuke“ na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti na nacionalnoj i europskoj razini.

 

U projektu je na nacionalnoj razini sudjelovalo 11 jedinica lokalne samouprave koje su zahvaljujući projektu i vlastitom angažmanu učinile pomak u razvoju lokalnog rada s mladima.

 

Pogledajte i prikaz postignutih rezultata.

 

Premda postoje razlike u aktivnosti jedinica lokalne samouprave, ali i opsega promjena, moguće je zaključiti da je prva faza EGL projekta polučila rezultate stvarajući poticajnije okruženje za mlade u lokalnim sredinama. Na temelju uvida u postignuto i razinu implementacije pojedinih segmenata individualnih planova, nacionalna delegacija prepoznala je pojedine gradove i općine kao primjere dobre prakse pa su, shodno tome, na završnoj konferenciji prve faze projekta isti i prezentirani zainteresiranoj javnosti. Tako su gradovi: Opuzen, Pregrada, Rijeka, Varaždin i Velika Gorica prezentirali svoje rezultate naglašavajući mogućnost uvrštavanja stavke „mladi“ u lokalne proračune (Opuzen), uvođenje participativnog budžetiranja mladih (Pregrada), zapošljavanje osobe za koordiniranje lokalnog rada s mladima u gradskoj upravi (Rijeka), unapređenje rada Centra za mlade (Varaždin) i unapređenje lokalnog rada s mladima posredstvom EU mehanizama (Velika Gorica).

 

Konferencija je bila prilika za predstavljanje glavnog rezultata postignutog europskoj provedbenoj razini projekta - Europske povelje o radu s mladima koja će predstavljati referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te će biti poveznica između politike i prakse rada s mladima.

 

Daljnji rad na podršci svim akterima u području rada s mladima predviđen je u nastavku projekta Europe Goes Local, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini.

 

Nacionalne aktivnosti I - Slika 1

Međunarodni studijski posjet - Litva

U izradi

Međunarodni studijski posjet - Hrvatska

Od 19. do 21. ožujka 2019. godine u sklopu Europe Goes Local (EGL) projekta održan je studijski posjet Rad s mladima na lokalnoj razini u Hrvatskoj.

 

11 predstavnika slovenskih općina i organizacija koje se bave mladima boravilo je u Hrvatskoj i posjetilo tri lokalne zajednice koje su prepoznate kao primjeri dobre prakse u području rada s mladima - Pregradu, Lepoglavu i Karlovac.

 

U Gradu Pregradi sudionici su imali prilike svjedočiti preobrazbi tog grada u jedan od najpropulzivnijih gradova u Hrvatskoj u kontekstu mladih, rada s mladima i lokalne politike za mlade. Gradonačelnik Pregrade g. Marko Vešligaj predstavio je grad i njegovu orijentaciju prema mladima, dok su predsjednica Gradskog vijeća gđa Tajana Broz, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti gđa Ksenija Ogrizek te službenice gradske uprave predstavili značajke Grada Pregrade, Savjet mladih i lokalne politike za mlade, projekte kojima se osnažuje mlade za gradsku participaciju, udruge civilnog društva i volonterstvo. Drugi dio studijskog posjeta nastavio se u osnovnoj školi u Pregradi koja sudjeluje u nekoliko Erasmus+ projekata, a predstavljeno je i Dječje gradsko vijeće koje je osnovano kao institucionalan okvir za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Pregrade.

 

U Gradu Lepoglavi slovenska delegacija susrela se sa slovenskom veleposlanicom u Hrvatskoj dr. sc. Smiljanom Knez koja je pokazala velik interes za ovu aktivnost suradnje između Hrvatske i Slovenije. Zamjenik gradonačelnika g. Hrvoje Kovač predstavio je lokalnu politiku za mlade, g. Renato Vuk, predsjednik Nezavisne udruge mladih sudionike upoznao je sudionike s projektima i aktivnostima udruge mladih, a g. Mario Žuliček ispred Udruge gradova RH prezentirao je načine obrazovanja o i za savjete mladih u RH. Sudionici su potom posjetili dvije osnovne škole - Ante Starčevica i Poljaka Višnjica koje su predstavile svoje posebnosti.

 

Posljednji posjet lokalnoj zajednici koja ima razvijen rad s mladima bio je posvećen Gradu Karlovcu. Nakon što uvodnog pozdrava zamjenice gradonačelnika gđe Andreje Navijalić te predstavljanja lokalne politike za mlade, gđa Aleksandra Podrebarac, predsjednica udruge Carpe Diem, upoznala je sudionike s radom udruge kroz brojne projekte posvećene razvoju lokalne zajednice, a posebno mladih. Drugi dio studijskog posjeta bio je posvećen edukativnoj šetnji Karlovcem gdje su prikazane manifestacije vezane za mlade, a studijski posjet završio je radionicom u organizaciji udruge Carpe Diem u prostorima Centra za mlade kroz koju su sudionici studijskog posjeta upoznati s radom centra za mlade, kluba za mlade, info centra i udruge Carpe Diem.

 

Studijski posjet omogućio je domaćinima i gostima aktivno sudjelovanje u raspravi o mogućim poboljšanjima lokalne politike za mlade, razvijanje suradnje na projektima od važnosti za mlade te dijeljenje vlastitih primjera dobre prakse.

 

Galerija fotografija sa studijskog posjeta.

 

Nacionalne aktivnosti I - Slika 2

Nacionalni trening 'Rad s mladima na lokalnoj razini'

Agencija za mobilnost i programe EU je u sklopu projekta Europe Goes Local od 8. do 11. travnja 2018. godine u Petrčanima organizirala trening “Rad s mladima na lokalnoj razini”. Trening je zamišljen kao središnja aktivnost projekta Europe Goes Local na nacionalnoj razini, a cilj je bio osnažiti jedinice lokalne samouprave za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj rada s mladima na lokalnoj razini.


Na treningu je sudjelovalo 11 predstavnika jedinica lokalne samouprave koje su ranije iskazale interes za sudjelovanjem u projektu (Gradovi Rovinj, Đakovo, Pregrada, Opuzen, Velika Gorica, Sisak, Rijeka, Varaždin te Općine Lovran, Velika Kopanica i Tisno) i 5 osoba koje su aktivne u radu s mladima.

 

Predstavnici JLS-a i osobe koje rade s mladima su kroz tri dana imale priliku unaprijediti znanje o radu s mladima, istraživati pokazatelje kvalitete, razmjenjivati različita iskustva vezana uz rad s mladima i promišljati o načinima međusobne suradnje. Poseban doprinos treningu dali su gosti predavači koji su predstavili inspirativne prakse: Društveni centar Čakovec - Proces i metode komuniciranja s javnosti i ispitivanja potreba, Grad Lepoglava - Osiguranje participativnosti mladih i učinkovitosti Savjeta mladih, Grad Sveta Nedelja - Uspostava dijaloga između mladih i donositelja odluka, Javni zavod Mladi Zmaji, Ljubljana - Kako “izgraditi” Centar za mlade, 100% Youth city - Quality label for youth friendly cities i Udruga Delta - Strukturirani otoci. Na kraju treninga predstavnici JLS-a izradili su individualne planove za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko značajnih strateških aktivnosti koje će realizirati u svojim zajednicama u sljedećih godinu dana.

 

Rezultati evaluacije ukazuju na to da su svi sudionici u velikoj mjeri zadovoljni treningom. Posebno su im bili značajni primjeri inspirativne prakse i međusobna razmjena iskustava, što im je otvorilo vidike za daljnje intervencije u zajednici.

Cjelokupni trening su pratili predstavnici Nacionalne delegacije projekta koji će i nakon treninga pratiti proces realizacije individualnih planova JLS-a.

 

Pogledajte i kratki video pregled treninga.

 

Nacionalne aktivnosti I - Slika 3