Europska oznaka jezika

Što je Europska oznaka jezika

Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika nagrada je koja potiče nove inicijative u području učenja i poučavanja, nagrađuje nove tehnike poučavanja jezika, promiče i potiče uvođenje dobre prakse. Priznanje je dostupno svim oblicima obrazovanja i osposobljavanja, bez obzira na dob polaznika ili primijenjenu metodu te se oslanja na poticanje inovativnih pristupa u učenju jezika. Podupiranjem inovativnih projekta na lokalnoj i nacionalnoj razini, ovo priznanje ima svrhu podići standarde učenja jezika u Europi.

 

Inicijativu koordinira Europska komisija, ali priznanje dodjeljuje država članica koja s nacionalnim odborom odlučuje o kriterijima. Hrvatska se pridružila inicijativi 2014. godine. U Republici Hrvatskoj inicijativu provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Tko se može prijaviti za jezičnu oznaku

Europska oznaka jezika je otvorena za inicijative i postignuća u školama i obrazovnim institucijama, kako privatnim tako i javnim. To mogu biti organizacije iz područja obrazovanja i osposobljavanja, lokalne zajednice, poslodavci, različita društva i udruge. Sudjelovanje je otvoreno za sve koji provode projekt koji ispunjava ciljeve inicijative.

 

Prijaviti se mogu projekti koji su u tijeku, ali i oni već zaključeni. Ne mogu se prijaviti projekti koji su tek na početku provedbe. Projekti mogu biti nacionalni, regionalni ili provedeni uz potporu programa Europske unije odnosno drugih međunarodnih programa.

Ciljevi inicijative
  • podizanje svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi
  • poticanje novih tehnika i metoda poučavanja jezika, njihova promidžba i šira primjena
  • poticanje primjera dobre prakse
  • poticanje zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina
Natječaj 2019.