Tematska predavanja za korisnike

Agencija za mobilnost i programe Europske unije pokrenula niz tematskih predavanja za korisnike u sklopu kampanje #ZajednoSmoJači kako bi im olakšala provedbu projekata u otežanim pandemijskim okolnostima. Predavanja se održavaju od listopada 2020. do ožujka 2021. godine.

 

Pozivamo vas da nas pratite i na društvenim mrežama gdje ćemo redoviti objavljivati informacije o budućim predavanjima, temama i predavačima kao i materijale s predavanja.  

Internacionalizacija kod kuće i dobrobiti koje donosi obrazovanju i osposobljavanju

U sklopu ciklusa „Zajedno smo jači“ u četvrak 25.veljače održana je online panel-rasprava na tTematska predavanja za korisnike - Slika 1emu „Internacionalizacija kod kuće“ čiju primjenu i prednosti je predstavilo četvero korisnika iz područja obrazovanja i osposobljavanja.

Sudionici tematskog sastanka mogli su čuti na koje su načine na koji naši panelisti i njihove ustanove realizirale svoje projektne prijave, kako su ugostili inozemne nastavnike ili predavače iz poslovnog svijeta, koristili digitalne alate kako bi učenici ili osoblje mogli nesmetano komunicirati s kolegama iz inozemstva, realizirali virtualne mobilnosti te razvili kurikulume na stranom jeziku.

 

Kako manje visoko učilište može pojačati svoje akademske dosege uz pomoć internacionalizacije kod kuće organizirajući virtualne mobilnosti i pozivajući strane predavače kroz program Erasmus+ predstavila je Ivana Jurković, Erasmus+ koordinatorica na Veleučilištu u Bjelovaru (VUB).

„Nismo mislili da će internacionalizacija kod kuće postati tako važan aspekt u obrazovanju, ali zaključak koji bismo htjeli podijeliti sa svima je da je u cijelom procesu organizacije najvažnija zdrava kombinacija strateškog planiranja i fleksibilnosti, uključivanje većeg broja ljudi, diseminacijski događaji na kojima se mogu povezati ljudi s više i manje iskustva“, podijelila je sa sudionicima gospođa Jurković i naglasila kako je „povezivanje obrazovanja i realnog sektora ključno radi konkretnih rezultata za pojedince i zajednicu“.

 

Arjana Blažić, nastavnica engleskoga i njemačkoga jezika u IX. gimnaziji u Zagrebu te dugogodišnja eTwinning ambasadorica i Erasmus+ korisnica otkrila je učinke internacionalizacije kod kuće u području odgoja i obrazovanja. Upravo je eTwinning platforma bila vrlo aktivna tijekom prošle godine i omogućavala je razmjenu inovativnih i inspirativnih metoda primjenjivih u provedbi nastave na daljinu i time pomogla mnogim učiteljima i odgojiteljima, a učenicima olakšala savladavanje te velike promjene.

„Ušli smo u internacionalizaciju kod kuće već 2009. godine kada je eTwinning došao u Hrvatsku. U to smo vrijeme počeli provoditi aktivnosti u školi, online. Prelazak na online nastavu zato nam nije bio nešto novo. Odlučili smo brzo se pokrenuti, skupiti znanje i iskustvo na jedno mjesto i pronašli smo načine da svojim kolegama pružimo podršku“, rekla je nastavnica Blažić. Ambasadori, učiteljice i učitelji iz eTwinning zajednice pozivaju svoje kolegice i kolege: „Pridružite nam se, uključite djecu u međunarodne mobilnosti, a sebi pružite šansu za stručno i osobno usavršavanje“.

 

Ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić kroz primjer Erasmus+ projekta „Kibernetička napredna tehnologija“ (Cybernetic Advanced Tehnology – CAT) predstavio je utjecaj koji je njihova škola organiziranjem dolaznih mobilnosti inozemnih stručnjaka imala na učenike, ali i druge kolege koji nisu bili izravno uključeni u projekt što je u konačnici rezultiralo iskorakom u strukovnom obrazovanju i modernizacijom nastave robotike.

„Imamo interni sustav vrednovanja učenika za odabir onih koji će imati priliku otići na predavanje, radionicu i mobilnost, a cilj nam je da su skupine što raznolikije kako bi se i rezultati bolje proširili, a učinak bio veći“, kazao je ravnatelj Lučić i dodao kako nestrpljivo čekaju stabiliziranje situacije s pandemijom pa da mogu okupiti učenike iz različitih razrednih odjeljenja i držati sate robotike većem broju učenika. Rezultat njihovih aktivnosti osjetno je veći interes učenika za smjerom strojarski računalni tehničar za koji su u prošlosti znali imati manjak prijava.

Ravnatelj Lučić također je istaknuo kako su učenici koji su sudjelovali u međunarodnim projektima svoja znanja i vještine prenosili drugim učenicima te da se takav način prenošenja znanja pokazao vrlo učinkovit i rado prihvaćen među učenicima.

 

Andrej Marušić iz ustanove Dante, čiji je cjelokupan rad prožet brojnim projektnim aktivnostima, približio je iskustvo rada ustanove u pandemijskom razdoblju s posebnim naglaskom na promjene nastale upotrebom IKT tehnologija, kako su se one odrazile na njihov svakodnevni rad i organizaciju projektnih aktivnosti te kako će utjecati na njihov rad u budućnosti. „Cijela priča oko internacionalizacije kod kuće na prvu se činila kao nešto što će našem timu dodatno otežati rad i donijeti novu razinu stresa, ali ono što nas je iznenadilo je pozitivan učinak u vidu ubrzano naprednijih informatičkih vještina koje smo stekli, a koje će nam zasigurno dobro doći u budućem radu“, podijelio je s nama ravnatelj Marušić i zaključio kako je u organizaciji projekta najvažnije pametno odabrati partnere i prepoznati njihovu razinu kompetentnosti u odgovarajućem području.

 

Pogledajte snimku online panela.

3. izdanje radionice 'Primjena mindfulness tehnika za uspješnije nošenje sa stresom'

Tematska predavanja za korisnike - Slika 2

28. siječnja 2021. godine gotovo 300    sudionika pozorno je pratilo predavanje o    primjeni Mindfulness tehnika za uspješnije nošenje sa stresom profesorice Josipe Mihić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, koja se nalazi na studijskom boravku u Sjevernoj Karolini. Predavanje je održano u sklopu tematskih predavanja za korisnike #ZajednoSmoJači u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Izdvajamo nekoliko zanimljivih “jeste li znali” podataka s predavanja:

 

  • Um „proizvede” više od 60.000 misli u jednome danu stoga je lako zamisliti kako um postane nefokusiran, uznemiren i preplavljen različitim mislima.  
  • Kada je naš um preplavljen mislima osjećamo mnogo stresa i to može uzrokovati razne probleme. 
  • Kada smo prisutni u ovdje i sada svjesniji smo i možemo donositi kvalitetnije odluke i izbore.  

 

Stoga nam je potreban Mindfulness kako bismo svoju pažnju usmjerili na iskustvo iz trenutka u trenutak na način da je um otvoren, promatra sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Meditacija, vježbe fokusa i pažnje, snage daha te vježbe disanja mogu značajno pomoći osloboditi se dnevnog stresa. Trenirajući našu pažnju mijenjamo strukturu mozga, jer nam to omogućava njegova neuroplastičnost, koju naša poznata neurologinja akademkinja Vida Demarin objašnjava kao „sposobnost mozga da se mijenja i reorganizira u svrhu bolje adaptacije u novim situacijama

 

Prezentacija profesorice Josipe Mihić dostupna je na poveznici.

 

Diseminacijski trenutak

4. prosinca 2020. održana je online diseminacijska radionica za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

Polaznici ove radionice naučili su promovirati svoje projekte budući da je za uspješnu realizaciju projekata iznimno važna kvalitetna diseminacija odnosno projektni marketing.  Podsjetimo, Europska komisija od početka programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti naglašava diseminaciju i korištenje rezultata kao važne kriterije uspješnosti projekata, njihove održivosti te opravdanosti ulaganja sredstava Europske unije.

Diseminacijska radionica sastojala se od dva dijela. U prvom dijelu doznali smo koje su ugovorne obveze korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u kontekstu diseminacije i vidljivosti.

 

Barbara Slade JagodićU drugom dijelu kroz Praktičnu radionicu oblikovanja kvalitetnog medijskog sadržaja komunikacijske stručnjakinje za digitalni marketing i copywriting Barbare Slade Jagodić doznali smo kako na kreativan i učinkovit način željenoj publici predstaviti rezultate svojih projekata. Tijekom dvosatne praktične radionice govorili smo, među ostalim, kako doći do ciljane publike ili kako da vas na internetu pronađu upravo oni koji vas traže. Također smo doznali male tajne kreativnog pisanja i kreiranja online sadržaja, zatim što treba raditi na web stranici, a što na društvenim mrežama.  

 

Application of mindfulness techniques

30. studenoga 2020. godine održana je virtualna radionica na engleskom jeziku  „Application of mindfulness techniques for successful coping with stress“. Predavanje je također održala izv.prof.dr.sc. Josipa Mihić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta za dolazne i odlazne studente programa Erasmus+, Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) i Bilateralnog programa akademske mobilnosti. 

 

Primjena mindfulness tehnika za uspješnije nošenje sa stresom

9. listopada 2020. održano je prvo tematsko predavanje na kojem smo ugostili izv.prof.dr.sc. Josipu Mihić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pod nazivom „Primjena mindfulness tehnika za uspješnije nošenje sa stresom“. Predavanje je bilo namijenjeno cjelokupnoj obrazovnoj zajednici, odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, ravnateljima te koordinatorima Erasmus+ projekata u području općeg, strukovnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.  

Na događaju, koji se sastojao od predavanja i praktičnih vježbi više od 200 sudionika ove virtualne radionice upoznalo osnovna načela prakse usredotočene svjesnosti (mindfulness prakse) i rezultate znanstvenih istraživanja o učincima koje primjena ove prakse može imati u zaštiti mentalnog zdravlja. Kroz iskustvene vježbe i jednostavne  mindfulness meditacije sudionici su dobili koristan alat koji će im pomoći u nošenju sa stresom i regulacijom emocija, kako u radnom okruženju tako i u privatnom životu. 

 

Potvrdu o sudjelovanju možete preuzeti na poveznici kao i prezentaciju izv.prof.dr.sc. Josipe Mihić.

 

Tematska predavanja za korisnike - Slika 4Predstavnici AMPEU na virtualnoj antistres radionici za korisnike