I Ministarstvo nagradilo svjetski priznatu učiteljicu iz Opuzena

Za učiteljicu razredne nastave Ivanu Bašić iz OŠ Opuzen 2019. bit će godina za pamćenje. Nakon što je u Indiji primila međunarodnu nagradu Global Teacher Award zbog posebnog doprinosa svojoj struci, učiteljica Bašić izabrana je i u elitni klub hrvatskih prosvjetara. Ministarstvo znanosti i obrazovanja proglasilo ju je za jednog od 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika. Čime je zaslužila ova prestižna priznanja i koliko je tome pridonijela njezina aktivnost u eTwinning projektima, otkriva nam u razgovoru opuzenska učiteljica.

I Ministarstvo nagradilo svjetski priznatu učiteljicu iz Opuzena - Slika 1

Dodjela nagrade Global Teacher Award u New Delhiju: Ivana Bašić u društvu veleposlanika RH Petra Ljubičića

Poštovana učiteljice Bašić, kakav je osjećaj biti dio prosvjetne elite: 100 najboljih prosvjetnih djelatnika na svijetu?

Osjećam se predivno i zahvalno što dijelim nagradu s kolegama iz cijeloga svijeta. Nagrada me izuzetno obradovala i vrlo sam njome počašćena te će mi biti veliki poticaj za budući rad.

Koji su dojmovi iz New Delhija gdje vam je uručena ova prestižna nagrada?

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo predstavljati svoju državu, školu i grad. Cijelo vrijeme uz mene je bio veleposlanik Republike Hrvatske, gospodin Petar Ljubičić, koji je učinio sve da mi boravak u New Delhiju bude što sigurniji i zanimljiviji. Ovim putem mu od srca zahvaljujem. Na ovoj prstižnoj ceremoniji upoznala sam mnogo kolega iz cijelog svijeta te sam stekla nova prijateljstva.

Nagrada Global Teacher Award dodjeljuje se učiteljima i nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji – čime ste vi dali doprinos svojoj profesiji?

Zainteresirana sam za suvremene tehnologije u obrazovanju i stalno se usavršavam kroz razne tečajeve. Završila sam mnogo tečajeva o uporabi IKT tehnologije u nastavi te često izrađujem nastavne materijale pomoću 2,0 alata kako bi nastavu svojim učenicima učinila što zanimljivijom. Redovito sudjelujem na stručnim usavršavanjima i voditeljica sam Županijskog stručnog vijeća za učitelje razredne nastave. Uključena sam u eTwinning zajednicu i rado sudjelujem u međunarodnim projektima. Sudjelovala sam kao trener na radionici „Kako uspješno učiti u online okruženju“, koju je provodilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja  zajedno sa svojim partnerima u sklopu Cjelovite kurikularne reforme i eksperimentalnog programa „Škola za život“.

I Ministarstvo nagradilo svjetski priznatu učiteljicu iz Opuzena - Slika 2
Putovanje na dodjelu nagrade bila je i izvrsna prilika za turistički doživljaj Indije

Koliko je prepoznatljivosti vašeg rada na globalnoj razini pridonijela vaša aktivnost na eTwinning projektima?

Dugo godina sam aktivna na portalu eTwinning i autorica sam nekoliko projekata. Za svoj sam rad nagrađena s nacionalnim i europskim oznakama kvalitete za rad na projektima te smatram da sam i radi toga prepoznata na globalnoj razini.

Vodili ste i sudjelovali u 40 eTwinning projekata.Možete li izdvojiti neke koji su vam posebno prirasli srcu?

Svaki projekt je zanimljiv na svoj način, ali istaknula bih projekt Ljubav je… koji sam s ljubavlju napisala i provela s kolegicom Lidijom Hatadi iz OŠ Dubrava, PŠ Farkaševac. To je bio naš prvi zajednički autorski projekt koji je dobio najviše nacionalnih oznaka za kvalitetu rada na projektima, a nagrađeni smo i s europskom oznakom kvalitete.

Koliko su vaš entuzijazam i predani radi prepoznati među vašim kolegama, učenicima, lokalnoj i nacionalnoj razini?

Uvijek ima kolega koji mi od srca čestitaju na postignućima. Ovaj put sam dobila mnogo čestitki od kolega iz cijele države, ali i šire. Najdraže su mi bile čestitke mojih bivših učenika i kolegica u mirovini. Moj rad prepoznat je na lokalnoj i državnoj razini te su moj odlazak u Indiju sponzorirali Grad Opuzen, izdavačka kuća Alfa i sindikat Preporod. Svima od srca hvala jer bez njihove pomoći moj bi put na dodjelu priznanja bio neizvodiv.

I Ministarstvo nagradilo svjetski priznatu učiteljicu iz Opuzena - Slika 3
Malo atmosfere s dodjele nagrade Global Teacher Award

Koje koristi od sudjelovanja u eTwinning projektima osjećate na profesionalnom (i osobnom planu)?

Najveća korist  su nova poznanstva jer sam radeći na projektima upoznala mnogo predivnih i vrijednih kolegica i kolega. S mnogima sam stalno u kontaktu. Jedna od njih, kolegica Anka Rašić iz Republike Srbije, me i nominirala za ovu prestižnu nagradu.

Budući da se eTwinning financira iz najvećeg programa Unije namijenjenog obrazovanju - Erasmusa+, kako biste ukratko opisali značenje i važnost korištenja mogućnosti koje za sve u odgojno-obrazovnom sustavu nudi taj program? Na koji način biste motivirali svoje kolege da aktivnije koriste pogodnosti Erasmusa+?

U današnje vrijeme povezivanje i razmjena materijala i znanja su jedno pozitivno iskustvo koje treba što više prakticirati. Erasmus+ upravo je najpogodniji za to. Odlazak u druge zemlje i učenje na terenu su nešto što je potrebno suvremenom učitelju. Na taj način se izgrađujemo, povezujemo i zajedno širimo vidike.

datum objave: 03.10.2019.