Europass

Nova Europass platforma

Nova Europass platforma od srpnja 2020. je dostupna kao skup besplatnih online alata za predstavljanje vještina i planiranje učenja ili karijere u Europi. Alati Europassa na raspolaganju su svim europskim građanima, na svim jezicima Europske unije. Mogu se koristiti kao potpora jasnom, sveobuhvatnom i transparentnom predstavljanju znanja, vještina i iskustva širom Europe kako bi građani lakše napravili korak dalje u svojem profesionalnom razvoju.

 

Europass alatima mogu se koristiti poslodavci, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, savjetnici za profesionalno usmjeravanje, zavodi za zapošljavanje. socijalni partneri, organizacije mladih i za mlade, volonterske organizacije i mnogi drugi. 

 

Europass - Slika 1

 

Putem Europass platforme korisnici mogu:

  • izraditi svoj vlastiti Europass profil
  • jednostavno pretraživati različite mogućnosti za učenje ili zaposlenje širom Europe
  • primati personalizirane prijedloge obrazovnih programa ili poslova koji odgovaraju njihovom profilu i interesima
  • izrađivati i uređivati životopise, motivacijska pisma i prijave za posao
  • podijeliti svoj profil s poslodavcima, obrazovnim ustanovama ili karijernim savjetnicima
  • pretraživati informativne članke o obrazovanju, osposobljavanju i volontiranju, planiranju karijere i radu u inozemstvu

 

Europass - Slika 2

 

S alatom za uređivanje životopisa možete:

  • izraditi i ažurirati životopise
  • među različitim predlošcima odabrati predložak koji vam najbolje odgovara
  • pohraniti životopise na svoj uređaj ili u Europass knjižnicu
  • na jednostavan način podijeliti životopise na 29 različitih jezika

 

Uz pomoć alata za uređivanje motivacijskog pisma moći ćete sastaviti strukturirana, vizualno usklađena i profesionalna motivacijska pisma koristeći niz različitih predložaka.

 

Dopunska isprava o studiju služi opisivanju znanja i vještina koje posjeduju osobe s visokom stručnom spremom, upotpunjući podatke sa sveučilišne diplome, čime se omogućuje usporedba znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

 

Europass prilog svjedodžbi opisuje znanja i vještine koje su stekli nositelji strukovnih kvalifikacija te time omogućuje usporedbu znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

 

Dokument Europass mobilnost bilježi znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u drugoj europskoj zemlji, što podrazumijeva volontiranje, rad, obrazovanje, usavršavanje i sl.

 

Europass osigurava pouzdane informacije o studiranju i radu u različitim europskim zemljama pružanjem poveznica na relevantne europske i nacionalne izvore. Tako ćete moći pronaći tečajeve, posao, savjete i podršku u pogledu vrednovanja i priznavanja svojih kvalifikacija.

 

U narednom razdoblju planirana je i daljnja nadogradnja platforme, čime će se korisnicima ponuditi razne dodatne mogućnosti. Više informacija o nacionalnom centru za Europass i provedbi ove inicijative na hrvatskoj i europskoj razini možete pronaći na službenim stranicama www.europass.hr. Ovdje možete pogledati video o novom Europassu.

 

1509709564_1200x628-3

 

O prepoznatljivosti i širokoj upotrebi Europass životopisa najbolje svjedoči podatak o sto milijuna primjeraka izrađenih na europskoj razini. Na poveznici možete pročitati istraživanje o zadovoljstvu korisnika Erasmus+ programa Europass životopisom i ostalim Europass dokumentima.