Otvoren poziv za dodjelu certifikata “Grad za mlade” 

U sklopu inicijative Udruge gradova u RH, otvoren je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu certifikata “Grad za mlade” . Riječ je o priznanju gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih. 

 

Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastoji se od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima. U konkretnom slučaju to su predstavnici: Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.  

 

Povjerenstvo je definiralo ukupno osam tematskih područja na kojima gradovi mogu unaprjeđivati svoj rad s mladima, a to su: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. 

 

 

U postupku izrade hrvatskog modela certificiranja prepoznata je uloga Agencije za mobilnost i programe Europske unije, kao i prirodna sinergija i povezanost certifikata s projektom Europe Goes Local koji će certifikatu "Grad za mlade" dati europsku dimenziju kroz priznanje načela Europske povelje o lokalnom radu s mladima kao temelja kvalitetnih politika za mlade. 

 

Formalni preduvjet gradovima za dobivanje ovog certifikata  bit će potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima.  

 

Poziv će biti otvoren do 8. ožujka 2021. godine, a odluku o dodjeli certifikata Povjerenstvo će donijeti najkasnije do 31. ožujka. Do sredine travnja planirana je dodjela prvih certifikata.  


Više informacija pronađite službenim internetskim stranicama Udruge gradova. 

datum objave: 26.01.2021.