HOME / Novosti /
Održan „Tool Fair XII“ u Bugarskoj

Održan „Tool Fair XII“ u Bugarskoj

Najveći sajam neformalnih alata za učenje u Europi, „Tool Fair XII: Waves of Innovation“, održan je od 6. do 10. studenoga u sklopu transnacionalnih aktivnosti suradnje (TCA). Ovogodišnje, 12. izdanje je održano u Varni, bugarskom gradu na obali crnog mora koji je proglašen prijestolnicom mladih za 2017. godinu. Na sajmu je sudjelovalo 106 sudionika iz 36 zemalja, s čak 4 kontinenta, a svaki od njih je predstavio svoj alat za neformalno učenje. Hrvatska je na sajmu imala četiri odlična predstavnika: Anu Vlah iz LenTinTin Studios/Udruge Stremi, Daliu Abdel Rahim iz Laboratorija zabave, Zrinku Suk iz Oceana znanja u Republici Hrvatskoj i Miroslava Wranku iz Terrible Creations d.o.o.. Agenciju za mobilnost i programe EU predstavljala je Manda Pocrnić.

 

Ana Vlah je održala radionicu na kojoj je demonstrirala inovativni alat za neformalno učenje pod nazivom „Robotsko kazalište lutaka“ (eng. Robot Puppet Theatre). Navedeni alat su osmislili 16-godišnjaci, a kombinira znanja iz STEM grupe predmeta s umjetničkom grupom i lektirama koje djeca čitaju u školi. Mladi prema uputama sastavljaju kazalište, smišljaju ideju za predstavu, programiraju pomicanje lutaka, dizajniraju pozadinu i same lutke te snimaju zvukove, odnosno dijalog. Ovaj alat potiče mlade osobe na samostalno rješavanje problema, pobuđuje interes za informatiku i robotiku, potiče kreativno izražavanje itd.

 

Dalia Abdel Rahim je prezentirala alat „Frendovska klupa“ (eng. „Buddy Bench“), koji ima za cilj prevenciju nasilnog ponašanja, poticanje inkluzije te razvijanje empatije i tolerancije među djecom i mladima. Radi se o klupi koja se postavlja na školska igrališta i parkove, a koju ukrašavaju i personaliziraju djeca i mladi. Kada se u bilo kojem trenutku mlada osoba zatekne sama na klupi, druge mlade osobe u blizini bi joj trebale prići radi pozivanja i uključivanja na razgovor ili igru. Poanta Frendovske klupe je da uvijek bude prazna.

 

Zrinka Suk je prezentirala alat za neformalno učenje pod nazivom „PAMELA“ (eng. Poetry And Music Equals Legendary Art), koji pruža priliku mladima da izraze svoje mišljenje o socijalnoj nepravdi i nejednakosti, rasizmu i raznim drugim socijalno osjetljivim temama, na inovativan i inspirirajući način kroz spoj poezije i glazbe.

 

Miroslav Wranka je održao radionicu na kojoj su sudionici imali priliku isprobati alat „Singularity“, interaktivnu društvenu igru koja sudionike stavlja u poziciju putnika na svemirskom brodu u trenutku pobune robota. Dio sudionika ima ulogu robota, dio androida, a oni zajedno trebaju pronaći izlaz iz krizne situacije u kojoj su se našli. Pomoću ovog alata za učenje sudionici usvajaju znanja o robotici, automatizaciji i umjetnoj inteligenciji, razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, jačaju grupnu koheziju, timski rad te razvijaju vještine upravljanja konfliktnim situacijama.

 

Osim navedenih alata hrvatskih predstavnika, na sajmu je održana radionica virtualne stvarnosti gdje su sudionici izrađivali vlastite VR naočale, radionica kreativnog pisanja, radionica na kojoj su sudionici naučili na koji se način može iskoristiti igra Minecraft kao alat za učenje u radu s mladimam kao i mnoge druge radionice zanimljivog sadržaja.

 

Više informacija o svim alatima koji su predstavljeni na ovogodišnjem sajmu te mali komadić odlične atmosfere možete pogledati na službenoj stranici Educational Tools Portal na sljedećoj poveznici http://educationaltoolsportal.eu/international-tool-fair-xii.

 

Ovaj jedinstveni sajam, koji je namijenjen sudjelovanju organizacija iz različitih sektora (organizacije formalnog i/ili neformalnog obrazovanja, poslovni sektor, organizacije koje provode rad s mladima…) predstavlja odličnu priliku za upoznavanje s različitim edukativnim alatima i predstavljanje vlastitih alata koje primjenjuju u radu s mladima.

 

S veseljem najavljujemo da će AMPEU imati čast organizirati 13. međunarodno izdanje sajma „Tool Fair“ u Hrvatskoj u studenome 2018. godine, a prethodit će mu 2. nacionalno izdanje „Tool Fair Hrvatska“. Pozivamo sve zainteresirane za otkrivanje i predstavljanje novih i inovativnih metoda i alata neformalnog učenja da prate mrežne stranice AMPEU kako bi imali pravovremene informacije.

 

 

 

 

 

datum objave: 10.11.2017.