Eurodeskov kutak za mlade

Što je Eurodesk?

Eurodesk je europski informacijski servis koji mladima pruža informacije o međunarodnim mogućnostima volontiranja, putovanja, stažiranja, studiranja i razmjena i brojnih drugih međunarodnih i nacionalnih mogućnosti.

 

Eurodesk Hrvatska dio je europske mreže koju čini 38 Eurodesk centara diljem Europe, a sa sjedištem u Bruxellesu. Eurodesk Hrvatska surađuje s 15 multiplikatora - to su udruge mladih ili za mlade koje u ime Eurodeska informiraju mlade na lokalnoj razini diljem Hrvatske.

 

Eurodesk Hrvatska djeluje u skladu s Eurodeskovim načelima.Eurodeskov kutak za mlade - Slika 1

 

Što ti nudi Eurodesk?

Eurodesk ti nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje su ti dostupne kroz međunarodne programe mobilnosti te kroz europske programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

Mobilnost znači odlazak u drugo mjesto ili zemlju radi učenja, školovanja, rada, stažiranja, volontiranja, razmjena, ili bilo kojeg drugog razloga koji doprinosi tvom osobnom i profesionalnom razvoju.

 

Eurodesk centar i Eurodeskovi multiplikatori tijekom godine organiziraju razne besplatne aktivnosti upravo za tebe i tvoje prijatelje kako bi vas inspirirali i motivirali da iskoristite brojne prilike koje su vam dostupne.

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 2

Redovne Eurodeskove aktivnosti

Osim brojnih aktivnosti koje Eurodesk centar ili multiplikatori organiziraju lokalno, Eurodesk sudjeluje i u europskim aktivnostima:

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 3

Time to Move - najveća Eurodeskova kampanja koja se provodi u cijeloj Europi. Kampanja traje tijekom cijelog listopada i provodi se pod sloganom Otkrij kako doživjeti Europu.  Cilj nam je pružiti informacije o tome kako svatko može iskusiti Europu sudjelući u različitim europskim programima mobilnosti.

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 4

Eurodesk Opportunity Finder - u ovoj bazi se nalaze brojne prilike za volontiranje, učenje, profesionalne prakse i stipendije. Ovdje se oglašavaju i razni natječaji za kreativce u sklopu kojih možeš osvojiti sjajne nagrade.

 

 

Još više mogućnosti i korisnih informacija otkrij i na:

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 5 - na 29 jezika objavljuje novosti, osobna iskustva i priče mladih o volontiranju, obrazovanju, radu, putovanjima, kulturi, zdravlju, inkluziji, aktivnom sudjelovanju, Dijalogu EU-a s mladima itd.

Eurodeskovi multiplikatori u Hrvatskoj

Alfa Albona (Labin)

Carpe Diem (Karlovac)

CTK Rijeka (Rijeka)

Europski dom Slavonski Brod

Info zona (Split)

Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar)

Mreža udruga Zagor (Zabok)

PRONI Centar za socijalno podučavanje (Osijek, Sisak, Vukovar)

Mladi u EU (Šibenik)

CINAZ (Zadar)

Varaždinski underground klub (Varaždin)

Udruga IKS (Petrinja)

Udruga Impress (Daruvar)

Udruga ZUM (Pula)

Udruga ZAMISLI (Zagreb)

 

Pronađi ih i na europskoj mapi multiplikatora.

Kontakt

Postavi pitanje putem Europskog portala za mlade. 

Prati nas na Facebooku i saznaj novosti odmah. 

Pošalji nam e-mail (eurodesk@mobilnost.hr).

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 6- nudi pregled najnovijih vijesti o politikama za mlade kao i o prilikama za međunarodnu mobilnost u Europi. Prijavi se!

Sudjeluj u Erasmus + programu!

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 7Program Erasmus + omogućuje ti uključivanje u razne međunarodne projekte i aktivnosti radi stjecanja učenja i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija na profesionalnoj i osobnoj razini. Pored toga, Erasmus+ ti nudi i mogućnosti da se aktivno uključiš u društvo, angažiraš se u svojoj lokalnoj zajednici, pokreneš razne društveno-korisne inicijative ili se uključiš u kreiranje lokalnih, nacionalnih ili čak europskihprilika za mlade.

 

VAŽNO– troškove sudjelovanja u aktivnostima pokriva program Erasmus+, a sudjelovanje za mlade osobe treba biti besplatno. Naplaćivanje kotizacije za sudjelovanje u projektima od strane organizacija sudionica te zakidanje sudionika za putne troškove njihovim djelomičnim ili potpunim neisplaćivanjem Agencija za mobilnost i programe Europske unije ne podržava jer navedeno nije u duhu programa Erasmus+ koji prije svega potiče sudjelovanje svih sudionika pod jednakim uvjetima i mogućnostima.

Stoga preporučujemo mladima da ne sudjeluju u projektima koji zahtijevaju plaćanje kotizacije ili dijela putnih troškova, a organizacijama preporučujemo da ne ulaze u takva partnerstva.

Nadalje napominjemo kako pojedinci ili organizacije koje i dalje pristaju na takve uvjete sudjelovanja (bilo naplatom kotizacije za sudjelovanje ili povratom djelomičnih troškova sudionicima) sami snose odgovornost.

Razmjene mladih

Ako imaš između 13 i 30 godina i želiš upoznati vršnjake iz drugih zemalja i zajedno s njima provoditi aktivnosti onda ne smiješ propustiti priliku sudjelovati u razmjenama mladih.

Razmjene traju od 5 do 21 dan, a mogu se odvijati u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Kroz razne zabavne i edukativne aktovosti (radionice, vježbe, rasprave, igranje uloga, simulacije, aktivnosti na otvorenom itd.) sa svojim ćeš vršnjacima otkrivati nove kulture, jačati vrijednosti kao što su prijateljstvo, solidarnost, demokracija, razgovarati o društveno važnim temama, ali i unapređivati znanje stranih jezika i drugih kompetencije koje će ti pomoći i na tržištu rada. Troškovi sudjelovanja, smještaja, putovanja i prehrane, pokriva program Erasmus+…više

 

Za projekte se prijavljuješ direktno organizacijama čiji su projekti prošli na natječaju. Također, ako sam/a imaš ideju i želiš provesti projekt razmjene mladih, možeš se javiti nekoj organizaciji da ti pruži podršku pri prijavi i provedbi projekta.

 

Pogledaj naš popis organizacija koje rade s mladima i za mlade (pdfhtml) i pronađi organizacije u svojoj blizini, javi im se i uključi u razmjenu.Eurodeskov kutak za mlade - Slika 8

Sudjelovanje u donošenju odluka

Kroz uključivanje u projekte koji se bave uspostavljanjem dijaloga između mladih i donositelja odluka za mlade na lokalnoj, regionalnoj i/ili nacionalnoj razini, dobit ćeš priliku predstaviti svoje potrebe, želje i zapažanja donositeljima odluka ili pak sudjelovati u simulaciji funkcioniranja demokratskih institucija (parlamenta, savjeta za mlade, ...). Na taj način možeš pozitivno pridonijeti položaju i mogućnostima mladih u svojoj zajednici.… više

 

Kreiranje europskih politika

Europska unija redovito provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj proces se zove Dijalog Europske unije s mladima. Najvažniji dio procesa je provođenje konzultacija u suradnji s mladima. Takve konzultacije služe kao forum za promišljanje o prioritetima, provedbi i vrednovanju europskih i nacionalnih politika za mlade … više

Prilike za studente

Prilike za studente pronađi u Kutku za studente.

Sudjeluj u Europskim snagama solidarnosti!

U sklopu programa Europske snage solidarnosti možeš volontirati, stažirati ili se zaposliti na određeno vrijeme, kao i pokrenuti lokalnu solidarnu inicijativu.

Pročitaj više o mogućnostima kroz Europske snage solidarnosti.

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 9