Kutak za mlade

Želiš li sudjelovati u međunarodnim ili nacionalnim projektima?

 

Preko programa Erasmus + i Europske snage solidarnosti možeš ići na razmjene mladih, volontirati, stažirati ili se zaposliti, sudjelovati u transnacionalnim inicijativama, a možeš i samostalno provesti akciju u svojoj zajednici. Pored toga kroz Dijalog Europske unije s mladima možeš se uključiti i u donošenje odluka i formiranje europskih politika.

 

VAŽNO – troškove sudjelovanja pokriva program Erasmus+, a sudjelovanje za mlade osobe treba biti besplatno. Naplaćivanje kotizacije za sudjelovanje u projektima od strane organizacija sudionica te zakidanje sudionika za putne troškove njihovim djelomičnim ili potpunim neisplaćivanjem Agencija za mobilnost i programe Europske unije ne podržava jer navedeno nije u duhu programa Erasmus+ koji prije svega potiče sudjelovanje svih sudionika pod jednakim uvjetima i mogućnostima.

Stoga preporučujemo mladima da ne sudjeluju u projektima koji zahtijevaju plaćanje kotizacije ili dijela putnih troškova, a organizacijama preporučamo da ne ulaze u takva partnerstva.

Nadalje napominjemo kako pojedinci ili organizacije koje i dalje pristaju na takve uvjete sudjelovanja (bilo naplatom kotizacije za sudjelovanje ili povratom djelomičnih troškova sudionicima) sami snose odgovornost. 

Erasmus+

U programu Erasmus+ poseban je naglasak na uključivanju mladih osoba u međunarodne aktivnosti – razmjene mladih, obavljanje stručne prakse, u svrhu proširivanja i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija na profesionalnoj i na osobnoj razini.

 

Program Erasmus+ također nudi mogućnosti da se mladi aktivno uključe u društvo, angažiraju se u svojoj lokalnoj zajednici, pokrenu razne društveno-korisne inicijative ili se uključe u kreiranje lokalnih, nacionalnih ili čak europskih politika koje ih se tiču.

 
Mogućnosti za mobilnost

Razmjene mladih

Razmjene mladih sjajna su prilika za druženje skupina mladih iz različitih zemalja. Razmjene traju od 5 do 21 dan, a mogu se odvijati u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Kroz neformalne metode učenja (radionice, vježbe, rasprave, igranje uloga, simulacije, aktivnosti na otvorenom itd.) sa svojim ćeš vršnjacima unapređivati znanje stranih jezika i kompetencije koje će ti pomoći i na tržištu rada, otkrivati nove kulture, jačati vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo, razgovarati o društveno važnim temama i razvijati aktivno građanstvo, učiti o zdravim načinima života…više

 

Pogledaj naš popis organizacija koje rade s mladima i za mlade (pdf | html) i pronađi organizacije u svojoj blizini, javi im se i pronađi prilike za uključiti se u razmjenu.

 

 

 

 

 
Aktivno sudjelovanje u društvu

Transnacionalne inicijative mladih

Kroz transnacionalne inicijative mladih možeš pridonijeti rješavanju određenog problema u svojoj zajednici… više

 

Sudjelovanje u donošenju odluka

Uključivanje u projekte koji se bave uspostavljanjem dijaloga između mladih i donositelja odluka omogućuju ti da pozitivno utječeš na položaj i mogućnosti mladih u svojoj zajednici… više

 

Kreiranje europskih politika

Proces Dijaloga Europske unije s mladima nudi ti priliku da izneseš svoje mišljenje i prijedloge te na taj način utječeš na oblikovanje europskih politika koje te se izravno tiču… više

 

Youth Wiki

Youth Wiki internetska je enciklopedija o politikama za mlade, nacionalnim kontekstima, strateškim dokumentima, programima podrške za mlade itd. Youth Wiki pokriva osam područja Okvira za europsku suradnju u području mladih: obrazovanje i osposobljavanje; zapošljavanje i poduzetništvo; zdravlje i zdravstvena zaštita; socijalna inkluzija; volontiranje; politička participacija; mladi i svijet te kreativnost i kultura.

Projekt i izvještavanje o politikama za mlade u Hrvatskoj provodi Institut za društvena istraživanja u Zagrebu - Centar za omladinska i rodna istraživanja, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Europske komisije.

 
 
Dodatno