Kutak za mlade

Želiš sudjelovati u projektima programa Erasmus+ u području neformalnog obrazovanja, a ne znaš kome se javiti? U nastavku doznaj više o programu Erasmus+ i o tome kako se uključiti.

Pogledaj i naš popis organizacija koje rade s mladima i za mlade (pdf | html) i pronađi organizacije u svojoj blizini.

 

VAŽNO – troškove sudjelovanja pokriva program Erasmus+, a sudjelovanje za mlade osobe treba biti besplatno. Naplaćivanje kotizacije za sudjelovanje u projektima od strane organizacija sudionica te zakidanje sudionika za putne troškove njihovim djelomičnim ili potpunim neisplaćivanjem Agencija za mobilnost i programe Europske unije ne podržava jer navedeno nije u duhu programa Erasmus+ koji prije svega potiče sudjelovanje svih sudionika pod jednakim uvjetima i mogućnostima.

Stoga preporučujemo mladima da ne sudjeluju u projektima koji zahtijevaju plaćanje kotizacije ili dijela putnih troškova, a organizacijama preporučamo da ne ulaze u takva partnerstva.

Nadalje napominjemo kako pojedinci ili organizacije koje i dalje pristaju na takve uvjete sudjelovanja (bilo naplatom kotizacije za sudjelovanje ili povratom djelomičnih troškova sudionicima) sami snose odgovornost. 

Erasmus+

U programu Erasmus+ poseban je naglasak na uključivanju mladih osoba u međunarodne aktivnosti – studiranje, volontiranje, razmjene mladih, obavljanje stručne prakse, u svrhu proširivanja i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija na profesionalnoj i na osobnoj razini.

 

Program Erasmus+ također nudi mogućnosti da se mladi aktivno uključe u društvo, angažiraju se u svojoj lokalnoj zajednici, pokrenu razne društvenokorisne inicijative ili se uključe u kreiranje lokalnih, nacionalnih ili čak europskih politika koje ih se tiču.

 
 
Mogućnosti za mobilnost

Europska volonterska služba

Imaš li između 17 i 30 godina, Europska volonterska služba (EVS) pruža ti jedinstvenu priliku da iskusiš život u nekoj drugoj državi i volontiraš, učiš, putuješ, upoznaješ svijet… više

 

Razmjene mladih

Razmjene mladih sjajna su prilika za druženje skupina mladih iz različitih zemalja kroz neformalno učenje o temama koje ih zanimaju… više

 

Europske snage solidarnosti

Europske snage solidarnost (ESS) pružaju ti jedinstvenu priliku boravka u nekoj drugoj zemlji i aktivnog sudjelovanja u rješavanju izazova lokalne zajednice, a sve u svrhu izgradnje solidarnog društva. više

 
 
Aktivno sudjelovanje u društvu

Transnacionalne inicijative mladih

Kroz transnacionalne inicijative mladih možeš pridonijeti rješavanju određenog problema u svojoj zajednici… više

 

Sudjelovanje u donošenju odluka

Uključivanje u projekte koji se bave uspostavljanjem dijaloga između mladih i donositelja odluka omogućuju ti da pozitivno utječeš na položaj i mogućnosti mladih u svojoj zajednici… više

 

Kreiranje europskih politika

Proces strukturiranog dijaloga nudi ti priliku da izneseš svoje mišljenje i prijedloge te na taj način utječeš na oblikovanje europskih politika koje te se izravno tiču… više

 

Youth Wiki

Youth Wiki internetska je enciklopedija o politikama za mlade, nacionalnim kontekstima, strateškim dokumentima, programima podrške za mlade itd. Youth Wiki pokriva osam područja Okvira za europsku suradnju u području mladih: obrazovanje i osposobljavanje; zapošljavanje i poduzetništvo; zdravlje i zdravstvena zaštita; socijalna inkluzija; volontiranje; politička participacija; mladi i svijet te kreativnost i kultura.

Projekt i izvještavanje o politikama za mlade u Hrvatskoj provodi Institut za društvena istraživanja u Zagrebu - Centar za omladinska i rodna istraživanja, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Europske komisije.

 
 
Eurodesk

Eurodesk (www.eurodesk.eu) je besplatna informacijska mreža za mlade koja pruža informacije o programima mobilnosti, europskim mogućnostima za mlade, studiranju, volontiranju,

stažiranju, putovanju u inozemstvo itd. Multiplikatori Eurodeska su organizacije širom Hrvatske koje će te informirati, savjetovati i pomoći ti da pronađeš pravu priliku za mobilnost.  

Više o Eurodesku na poveznici.

 
 
Youthpass

Youthpass je europski instrument za praćenje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja na području rada s mladima.

 

Youthpass potvrdu mogu dobiti svi sudionici projekata unutar programa Erasmus+ iz područja mladih, kao i svi sudionici prethodnog programa Mladi na djelu.

 

Youthpass potvrda svjedoči o sudjelovanju mladih u projektu Erasmus+ programa, o provedenim aktivnostima te o znanjima i kompetencijama stečenima ili unaprijeđenima kroz sudjelovanje u Erasmus+ programu.

 

Youthpass je istovremeno rezultat (potvrda), ali i proces kojim se prati učenje tijekom sudjelovanja u projektu. O stečenim znanjima mlade osobe odlučuje sam sudionik koji samostalno ili zajedno s mentorom evaluira svoje sudjelovanje u projektu te donosi zaključak o novim znanjima koja je stekao tijekom aktivnog sudjelovanja u projektu.

 

Više o Youthpassu na poveznici.

 
 

Kutak za studente

Kutak za mlade