Razmjene mladih

Razmjene mladih

Razmjene mladih sjajna su prilika za druženje skupina mladih iz različitih zemalja. Razmjene traju od 5 do 21 dan, a mogu se odvijati u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Kroz neformalne metode učenja (radionice, vježbe, rasprave, igranje uloga, simulacije, aktivnosti na otvorenom itd.) sa svojim ćeš vršnjacima unapređivati znanje stranih jezika i kompetencije koje će ti pomoći i na tržištu rada, otkrivati nove kulture, jačati vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo, razgovarati o društveno važnim temama i razvijati aktivno građanstvo, učiti o zdravim načinima života…

 

Sudionici će uz pomoć voditelja zajednički osmisliti i provoditi program, a zajedno ćete i promovirati svoj projekt i rezultate koje postignete. Sve što naučiš možeš opisati u potvrdi koju dobiješ na kraju razmjene – Youthpass certifikatu.

Kako možeš sudjelovati

U razmjenama mogu sudjelovati mladi u dobi od 13 do 30 godina, praćeni odraslim voditeljem koji će osigurati učinkovitost učenja, zaštitu i sigurnost.

 

Projekt razmjene mladih ne prijavljuju pojedinci, nego neprofitne, nevladine organizacije i udruge, javna poduzeća i lokalna javna tijela. U Hrvatskoj djeluju brojne udruge mladih kojima se možeš javiti, a u razmjenama može sudjelovati i neformalna skupina (skupina mladih ljudi aktivnih u području rada s mladima koja nije registrirana kao udruga ili organizacija).

 

Program Erasmus+ pokriva troškove putovanja, smještaja, prehrane i organizacije, a moguće je dobiti potporu i za posebne potrebe (za osobe s invaliditetom) te za iznimne troškove (vize, cjepiva i slično). Razmjene mladih dio su Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost mladih i osoba koje rade s mladima.

 

Pogledaj naš popis organizacija koje rade s mladima i za mlade (pdf | html) i pronađi organizacije u svojoj blizini, javi im se i pronađi prilike za uključiti se u razmjenu.