Europska volonterska služba

Mogućnosti za sudjelovanje mladih i organizacija mladih

Europska volonterska služba omogućuje organizacijama da ugoste mlade volontere iz drugih država, koji će pridonijeti njihovom svakodnevnom radu.

 

Organizacija koje se bave informacijama i politikama za mlade, osobnim,  socijalnim ili obrazovnim razvojem mladih, građanskim inicijativama, socijalnom skrbi, inkluzijom, ekologijom, programima neformalnog obrazovanja, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama i medijskoj pismenosti, kulturi i kreativnosti i sličnim temama, mogu prijaviti projekt u kojem će ugostiti između 1 i 30 volontera koji će volontirati između 2 tjedna i 12 mjeseca u njihovoj organizaciji.

 

Pojedinci ne mogu samostalno sudjelovati u aktivnostima, već putem organizacija koje  podnose projektne prijave Agenciji.

 

Za potrebe pripreme prijave, organizacije se savjetuju proučiti uvjeti prijave, financijska pravila i sve ostale formalne i kvalitativne aspekte provedbe projekata unutar Europske volonterske službe navedene u Vodiču kroz program Erasmus+.

 

Mladi koji žele volontirati u inozemstvu sve informacije o uvjetima i načinima sudjelovanja mogu pronaći u Kutku za mlade.

Zašto sudjelovati u Europskoj volonterskoj sužbi

Sudjelovanjem u Europskoj volonterskoj službi (EVS-u) organizacije dobivaju:

 

- potporu u radu organizacije

- međunarodna partnerstva

- europski/međunarodni profil

- vještine upravljanja projektima i osobljem

- vještinu komunikacije na stranom jeziku

- međukulturni dijalog

- nove ideje i perspektive

- poboljšani profil i imidž organizacije.

 

Pojedinci - volonteri koji sudjeluje u EVS-u, razvit će solidarnost, međusobno razumijevanje i toleranciju, stjeći nova znanja i vještina te se osobno i profesionalno razviti. Sve što nauče moći opisati u potvrdi koja im se dodjeljuje na kraju službe – Youthpass certifikatu.

Kako sudjelovati u Europskoj volonterskoj službi

Sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi (EVS-u) moguće je putem prijave organizacije na javno objavljen natječaj za sudjelovanje u programu Erasmus+.

 

Da bi organizacije mogle sudjelovati, moraju imati važeću akreditaciju kojom se potvrđuje kapacitet organizacije za kvalitetnu provedbu projekta.

 

Postoji tri tipa akreditacije, ovisno o ulozi organizacije u projektu (pošiljatelj, primatelj ili koordinator). Samo organizacije koje imaju važeću akreditaciju za koordiniranje projekata mogu prijavljivati projekte nadležnim nacionalnim agencijama. 

 

Prijavu za akreditaciju potrebno je podnijeti putem e-obrasca. Proces akreditacije obično traje oko 2 mjeseca, pa savjetujemo potencijalnim prijaviteljima da na vrijeme podnesu prijavu, uzevši u obzir rokove za prijavu projekata.

 

Prije ispunjavanja prijave za akreditaciju, pozivamo vas da svakako proučite Smjernice za akreditiranje EVS organizacija (EN | HR). Podsjećamo da je, prije podnašanja prijave za akreditaciju, potrebno registrirati organizaciju i dobiti tzv. PIC broj.

 

Nakon što vaša organizacija dobije akreditaciju za prijavu EVS projekata bit će upisana u službenu bazu akreditiranih organizacija, zajedno s akreditiranim organizacijama iz drugih zemalja.

Informativni paket Europske volonterske službe

Informativni paket Europske volonterske službe - EVS info paket - namijenjen je kao pomoć u pripremi volontera za odlazak na službu. Ovim dokumentima načelno se definiraju prava i obveze organizacija i volontera, dok se detalji specifični za svaki projekt definiraju partnerskim sporazumom te ugovorom s volonterima.

 

Obaveza je organizacije koordinatora osigurati da svaki volonter dobije primjerak EVS info paketa prije odlaska na službu.

 

EVS info paket se sastoji od sljedećih dokumenata:

 

Kutak za studente

Kutak za mlade