Erasmus+: Odgoj i opće obrazovanje

Za što je namijenjen

Cilj je programa Erasmus+ poboljšanje kvalitete odgoja, poučavanja i učenja od predškolske do srednjoškolske razine obrazovanja u školama i vrtićima diljem Europe.

 

Njime će se osobama zaposlenima u području predškolskog odgoja i školskog odgoja i obrazovanja pružiti prilike za razvijanje profesionalnih vještina i suradnju s partnerima u Europi. Predviđene su aktivnosti koje podupiru razmjenu dobre prakse i testiranje inovativnih pristupa s ciljem rješavanja zajedničkih izazova kao što su rano napuštanje škole i niska razina osnovnih vještina. Aktivnostima se mogu osnažiti veze sa svijetom izvan škole i drugim područjima obrazovanja i osposobljavanja.

 

Više o samom programu Erasmus+ možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Što taj program obuhvaća

U okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, osoblju se pružaju prilike za sudjelovanje u aktivnostima profesionalnog usavršavanja u inozemstvu na europskoj razini, uključujući:

 

  • strukturirane tečajeve ili osposobljavanja
  • aktivnosti poučavanja
  • razdoblje promatranja rada (job shadowing).

 

Kao potpora pri traženju odgovarajućih aktivnosti u okviru Ključne aktivnosti 1, dostupna je mrežna stranica Europske komisije, School Education Gateway, gdje možete pronaći katalog tečajeva i mogućnosti za mobilnosti.

 

U okviru Ključne aktivnosti 2 - Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, omogućena je suradnja među odgojno-obrazovnim ustanovama ili drugim organizacijama kroz uspostavljanje međunarodnih strateških partnerstava za suradnju u pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Kao potpora pri traženju partnera za aktivnosti Strateških partnerstava dostupna je mrežna stranica Europske komisije, School Education Gateway, gdje možete pronaći Zahtjeve za Strateška partnerstva.

 

Putem eTwinning portala također je omogućena virtualna suradnja među školama i vrtićima: odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu se povezivati i provoditi zajedničke projekte u učionicama s kolegama u Europi, dobiti pristup izvorima za učenje i koristiti prilike za profesionalni razvoj.

 

Cjelovitu strukturu programa Erasmus+ možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Tko može sudjelovati

Sudjelovati mogu sljedeće organizacije u zemljama sudionicama:

 

  • škole i dječji vrtići
  • tijela lokalnih i regionalnih vlasti nadležnih za odgoj i opće obrazovanje
  • organizacije aktivne u području odgoja i općeg obrazovanja (neke su aktivnosti namijenjene samo dječjim vrtićima i školama te lokalnim ili regionalnim vlastima).

 

Definicija pojma škola i tijela lokalnih/regionalnih vlasti nadležnih za škole 2016.

Kako sudjelovati

Informacije o načinu sudjelovanja u programu Erasmus+ možete pronaći na našoj mrežnoj stranici u rubrici SUDJELOVANJE.

Kontakti

Upite o mogućnostima za odgoj i opće obrazovanje u sklopu programa Erasmus+ pošaljite na našu e-mail adresu comenius@mobilnost.hr.

 

Posjetite i našu Facebook stranicu Comenius i eTwinning Hrvatska 

 

 

Kutak za studente

Kutak za mlade