Once upon a time in... Europe

Primjer uspješne priče

Program za cjeloživotno učenje, aktivnost Grundtvig obrazovna partnerstva

Korisnik iz Hrvatske: Aquilonis d. o. o.

Broj projekta: 2012-1-ES1-GRU06-53427 4

Naziv projekta: ONCE UPON A TIME IN ... EUROPE

O projektu

Projekt ONCE UPON A TIME IN ... EUROPE odabran je kao hrvatski primjer dobre prakse, a Odbor Opće uprave za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu Europske komisije odabrao ga je i kao europski primjer uspješne priče.

 

Devet organizacija iz Španjolske, Danske, Grčke, Italije, Poljske, Portugala, Turske, Hrvatske te s Islanda, tijekom dvije godine aktivno su sudjelovali u obrazovnom partnerstvu. Cilj projekta bio je pridonijeti promicanju međukulturalnog dijaloga, međugeneracijskog učenja, osjećaja europskog građanstva, kreativnosti te inovativnih pedagoških metoda i praksi za cjeloživotno učenje. Naime, projektni partneri odabrali su devet književnih djela iz svake zemlje sudionice, čitali ih na svojim materinskim jezicima te tijekom projektnih sastanaka sudjelovali u diskusijama, kao i online putem Moodle platforme izrađene u tu svrhu.

 

Odabrana i obrađena književna djela bila su: Dom Bernarde Albe (Španjolska), Nijedan pogled (Portugal), Leopard (Italija), Grk Zorba (Grčka), Ružno pače (Danska), Mediteranski brevijar (Hrvatska), Glas ruže (Turska), Trinaest božićnih patuljaka s Islanda (Island) i Putovanja s Herodotom (Poljska).

 

Partneri su, među ostalim, izradili pedagoški vodič o razvoju čitalačkih navika kod odraslih polaznika namijenjen nastavnicima, proizveli su višejezični rječnik s riječima i frazama koje pripadaju obrađenim književnim djelima te su za pojedina djela napisali alternativne završetke književnih djela i objavili ih u knjižici pod nazivom The dark side of the ... book. Osim toga, u sklopu partnerstva proveden je velik broj aktivnosti i proizvedeni su razni materijali tematski vezani uz spomenuta djela: izložbe crteža i fotografija sudionika, video pjesme, kalendari, straničnici (bookmarks) i sl. Isto tako, održano je dvadeset sastanaka kluba čitatelja, kao i radionice namijenjene široj javnosti s ciljem poticanja književnog stvaranja, pisanja i čitanja.

 

Hrvatski partner Aquilonis d. o. o. diseminirao je projekt i projektne rezultate putem objava u medijima (članak o projektu u Školskim novinama, gostovanje koordinatorice na radijskoj postaji Totalni FM), prezentacije projekta i distribucije letaka u Knjižnicama grada Zagreba, školama i udrugama umirovljenih profesora književnosti i knjižničarima, tijekom događanja Noć knjige, kroz suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu itd. Osim toga, projekt je predstavljen i Ministarstvu kulture RH te Gradu Zagrebu.

Više informacija

Više informacija o projektnim rezultatima i aktivnostima možete pronaći na mrežnoj stranici projekta, kao i na Erasmus+ Diseminacijskoj platformi za rezultate projekata.