„Milenijska generacija“ i „generacija Z“ u fokusu Info dana za stotinjak praktičara profesionalnog usmjeravanja

Zagreb, 26. rujna 2018. – Peti Info dan mreža i inicijativa Euroguidance, eTwinning, Eurodesk, ECVET, Europass i Youthpass održan je u prostorijama HUB385 u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije u srijedu, 26. rujna 2018. godine. Svrha je ovog događaja razvijanje svijesti o važnosti cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja kao ključne komponente modernih obrazovnih sustava, a poseban je naglasak bio na specifičnim potrebama „milenijske generacije“ i „generacije Z“.

 

Istraživanja su pokazala da su pripadnici navedene generacije usmjereni na individualne vrijednosti u smislu pružanja vlastitoga znanja, a zauzvrat žele financijsku stabilnost i sigurnost. Zanimljivo je kako, primjerice, učenici unatoč dostupnoj tehnologiji i dalje ne mogu zamisliti svijet bez nastavnika, a oni koji traže posao od poslodavaca žele dodatnu edukaciju, mentorstvo i napredak. Zaključci su to iznimno korisne panel-rasprave „Milenijska generacija i generacija Z: O čemu razmišljaju kada razmišljaju o društvu, radu i vrijednostima“ održane u prvom dijelu događaja. Također i nastavnici koji su zaduženi za profesionalno usmjeravanje kroz odgoj i obrazovanje, pokazalo se kroz anonimnu anketu, u velikoj mjeri i dalje smatraju svoje predavanje kao životni poziv.

 

„Milenijska generacija“ i „generacija Z“ u fokusu Info dana za stotinjak praktičara profesionalnog usmjeravanja - Slika 1

 

Učenici, nastavnici i stručni suradnici u obrazovnom sustavu žive i rade u isto vrijeme i na istom mjestu, međutim pripadaju različitim generacijama. Nastavnici i stručni suradnici mogu pripadati trima generacijama – generaciji "baby boomera", generaciji X i generaciji Y, dok su njihovi učenici pripadnici najmlađe generacije Z. Razumljivo, to predstavlja izazove jednima i drugima zbog razlika u načinu komuniciranja u obrazovnoj praksi, ali i privatnom životu. Upravo je stoga Info dan pokušao dati odgovore na pitanja kako poboljšati komunikaciju u školi te kako pomoći nastavnicima savladati prepreke i biti što uspješniji – izjavila je koordinatorica za Euroguidance Agencije za mobilnost i programe Europske unije Mia Trcol.

 

„Milenijska generacija“ i „generacija Z“ u fokusu Info dana za stotinjak praktičara profesionalnog usmjeravanja - Slika 2

 

Uz Euroguidance, sudionici Info dana imali su priliku saznati više o uslugama mreža i inicijativa eTwinning, Eurodesk, ECVET, Europass i Youthpass kroz prezentacije i razgovore s primjerima dobre prakse. Održane su i praktične radionice s naglaskom na uslugama mreža i inicijativa povezanih sa specifičnim potrebama generacije Z i milenijske generacije kako bi nastale nove ideje vezane za provedbu profesionalnog usmjeravanja u školama.

 

„Milenijska generacija“ i „generacija Z“ u fokusu Info dana za stotinjak praktičara profesionalnog usmjeravanja - Slika 3

 

Na Info danu okupilo se stotinjak praktičara s područja profesionalnog usmjeravanja, psihologa i pedagoga osnovnih i srednjih škola te predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te drugih relevantnih institucija.

 

datum objave: 26.09.2018.