HOME / Novosti /
AMPEU predstavila programe na Sajmu stipendija u Zagrebu

AMPEU predstavila programe na Sajmu stipendija u Zagrebu

15. listopada 2019.- Na 15. izdanju Sajma stipendija koji je danas održan u Zagrebu predstavilo se više od 60 izlagača, što je najviše otkako se održava sajam, a ovogodišnja zemlja partner je Rusija. Agencija za mobilnost i programe EU i ove je godine na Sajmu predstavila mogućnosti koje nude programi Europske unije: Erasmus+, CEEPUS, Bilateralni program akademske mobilnosti i Obzor 2020. te Europske snage solidarnosti.

 

 

 

U službenom dijelu programa održana je i panel diskusija "Brain drain or brain circulation?: Kvalitetno obrazovanje za budućnost mladih u Hrvatskoj" u kojoj je sudjelovala ravnateljica Agencije mr. sc. Antonija Gladović. Istaknula je kako iz perspektive programa Erasmus+ ne govorimo o odljevu nego cirkulaciji mozgova te da iz mobilnosti proizlaze brojni pozitivni učinci na pojedince i institucije, a posljedično i na društvo. Istraživanja su, naime, pokazala da studenti koji su bili na studijskom boravku ili na usavršavanju u inozemstvu imaju bolje šanse za zapošljavanje, a poslodavci ih prepoznaju kao osobe koje su tijekom mobilnosti razvile niz važnih vještina. U sklopu provedbe programa Erasmus+, od 2014. do 2019, u međunarodnim aktivnostima sudjelovalo je više od 44.000 hrvatskih građana.

 

 

Jačanje internacionalizacije također je jedan od ciljeva Sajma stipendija, poručio je u ime organizatora- Instituta za razvoj obrazovanja- mr. sc. Ninoslav Šćukanec Schmidt.  “Mobilnost osnažuje pojedince, jača njihovu konkurentnost i razbija predrasude”, zaključio je.

 

 

Sajam stipendija, nakon Zagreba i Zadra, održat će se, kao i ranijih godina, u Rijeci 17. listopada.

datum objave: 15.10.2019.